Медия без
политическа реклама

Борисов демонстративно разжалва Портних

Бившият кмет бе свален от поста лидер на ГЕРБ - Варна

23 Февр. 2024Обновена
Борисов и Портних - спомени от старите ленти.
БГНЕС
Борисов и Портних - спомени от старите ленти.

Иван Портних вече няма да е общински лидер на ГЕРБ във Варна. Бившият кмет остава като координатор за областта. Във Варна новият председател е кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. Заместник ще му е кметът на "Младост" Христо Христов. Бившият председател на общинския съвет Тодор Балабанов става организационен секретар.

Промените в ръководството на ГЕРБ - Варна, бяха обявени лично от Бойко Борисов днес преди обед на пресконференция в града. Не се мина и без ефектна демонстрация. "Забранявам да се месиш във Варна!. Ще помагаш в областта. Като се каже Варна, вече е Ники!", каза в свой стил Борисов, обръщайки се към Портних.

Борисов обясни, че изчакал да минат няколко месеца след местните избори, за да види как ще се развият нещата. Явно не са му харесали. "Портних направи много за Варна. Но допусна една грешка - да влезе в междуличностни конфликти в град, в който хората се познават. Много от нашите избиратели се пръснаха да подкрепят други организации, а останаха лоялни да помагат на мен и ГЕРБ", каза той. Един от визираните явно е новият зам.-председател Христов, който се кандидатира на последните избори чрез "Алтернативата на гражданите" след конфликт с Портних. Борисов добави още, че ако бил издигнал друг кандидат есента, ГЕРБ щяла да спечели кметското място, както в Пловдив - но бил лоялен към Портних: неиздигането нямало да бъде честно към кмета заради добрата му работа. В същото време лидерът на ГЕРБ разкритикува положението в града: "Магистрали „Хемус” и „Черно море” няма, няма мостове, няма стадион. Няма и да има". Не стана ясно как критиката се вързва със стария кмет, тъй като за неосъществяването на повечето изредени проекти е отговорен самият Борисов като експремиер.

Новият председател Костадинов и заместникът му Христов навъртяха няколко мандата в районите си. Христов е близък до Красен Кралев. Балабанов до момента бе в тандем с Портних.

Рокадите идват в период на остри скандали в общинския съвет за бюджета на града. ГЕРБ е на нож с кмета Благомир Коцев от ПП-ДБ, макар че реално не техният конфликт е повод за драмите с бюджета (а между Коцев и други формации). Самият Портних, който след загубата на кметските избори е общински съветник, има други по-важни проблеми - обвиняем е за замърсяването на Варненското езеро.

 

ИРОНИЯ

Както става ясно, кметът на "Младост" Христо Христов само за кратко - за местните избори, се бе трансферирал от ГЕРБ в "Алтернативата на гражданите". По този повод председателят на варненския общински съвет Христо Димитров, лидер на "Алтернативата на гражданите", го стрелна с ирония: "Скъпи приятели, информирам ви, че кметът на район "Младост" на град Варна - Христо Христов, от днес вече не е част от актива на Алтернативата. Както очаквахме, г-н Христов претърпя пореден политически катарзис и избра отново да се върне при своите съмишленици от ПП ГЕРБ. Желаем му да продължава да покорява нови политически върхове и да работи за благото на район "Младост". Съвместната работа с истински политик беше безценен опит за нас", написа той във "Фейсбук".

 

ДРУГИ СЮЖЕТИ

Сюжетите във Варна през настоящите седмици са многобройни. Едновременно имат общо и нямат, очертавайки нестабилните пластове след падането на Портних и ГЕРБ от власт.

Така например днес стана ясно, че уволнението на дългогодишния главен архитект Виктор Бузев е било незаконно. Той бе махнат няколко месеца преди изборите от Портних. Бившият му шеф стовари върху него греховете за застрояването на града, но бе нарочен и за съглашателство с политическия враг Коцев в битността му на ресторантьор в Морската градина - разрешил незаконно шатри в комплекс "Хоризонт". И наистина, Административен съд - Варна, постанови, че преместваемите обекти са незаконни. С решение на същия съд такова обаче се оказа и уволнението на Бузев. Сега вече, при Коцев като кмет, не се знае общината ще обжалва ли ситуацията с Бузев. А на всичко отгоре казусът има връзка с големия въпрос кой ще бъде главен архитект при Коцев - длъжността е с временен титуляр.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата