Медия без
политическа реклама

Христо Иванов допусна предсрочни избори

Да оставим казуса с външно министерство на Денков и Габриел, призова съпредседателят на ПП-ДБ

11 Февр. 2024
Христо Иванов
БНР
Христо Иванов

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов допусна възмоността да има предсрочни избори. Той направи това в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

Запитан дали отиваме на избори 2 в 1, той отговори, че зависи от това дали ще можем "да наситим с мисъл следващото издание на тежките компромиси, които иначе правим".  "Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори+, каза Иванов. Веднага след това обаче той посочи: "Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък".

Лабилното политическо поведение на Бойко Борисов пролича за пореден път. Тази сутрин водачът на ГЕРБ предупреди, че може да се отиде към вариант за избори 2 в 1 тази година – не само за европейски парламент, както очакваме, но и за Народно събрание.

Според него е много важно да се говори за това какви ще бъдат заявените приоритети и ангажименти за реформи: "За да може моята партия "Да, България" да прецени степента на подкрепа, ангажимент към следващото издание на ротационната формула, ние трябва да получим ясен отговор на въпроса – до каква степен можем да очакваме в следващите 9 месеца следващия етап на съдебната реформа, новия Закон за съдебната власт да бъде реализиран и с какви големи политически приоритети, заложени в това отношение"

Христо Иванов подчерта, че е изключително важен и въпросът как ще се попълнят регулаторите, така че да няма парцелиране.

Той коментира и спора за външно министерство между ГЕРБ и ПП. "Това не е димка. Темата не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление – да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър".

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на акад. Николай Денков и Мария Габриел.

Ротация, но при определени условия - Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, а Николай Денков да бъде специален вицепремиер и министър на образованието. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Пред това управление и пред България стои един много важен въпрос и той е дали ще съумеем да покажем на себе си и на партньорите си навън, че можем да установим на своя територия законност и здрави институции, което означава да се преборим с корупцията и да бъдем в състояние да разрешаваме подобни случаи по убедителен начин, който оздравява институциите, а не поражда още повече неудовлетворение, нестабилност и недоверие", заяви още той. 

Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл, изказа мнението си той. Коментарът му бе по повод на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и създадената временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

"Убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", категоричен бе Христо Иванов.

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариусът, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно: "Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно". 

Прокуратурата влезе в частния клуб в столичния квартал "Гео Милев", свързван със застреляния миналата седмица Мартин Божанов, съобщиха БНР и БНТ. На мястото има полиция.

По думите му тази "аутопсия" трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее тези ограничения: 

"Много внимателно, но трябва да отворим темата за това – можем ли да създадем конкретни критерии, по които материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, все пак при наличие на надделяващ обществен интерес, да може да стават публични. Трябва да се обсъди промяна в законодателството в това отношение, за да може парламентът по-пълноценно да си свърши работата".

Според Христо Иванов бързо трябва да се попълни съставът на Комисията за предотвратяване на корупцията. А проверката на съмненията, че е имало злоупотреба със специални разузнавателни средства пък изисква много бързо и убедително да се пристъпи към попълване и на Бюрото за контрол върху СРС-тата., смята той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата