Медия без
политическа реклама

Парламентът изпрати със скандал Христо Иванов

Ужасяващо ниското ниво на Народното събрание пак лъсна в дебата за напускането на десния политик

21 Юни 2024Обновена
Лошото представяне на ПП-ДБ беше поводът за оставката на Иванов.
Илияна Димитрова
Лошото представяне на ПП-ДБ беше поводът за оставката на Иванов.

След грозна размяна на обиди и обвинения между ИТН и ПП-ДБ, Народното събрание гласува и одобри заявлението на Христо Иванов от ПП-ДБ, че не желае повече да бъде народен представител. Това стана с гласовете на 225 депутати. Против и въздържали се нямаше. Дебатът преди гласуването демонстрира за пореден път ужасяващо ниското ниво на парламента.

Иванов подаде оставка като партиен лидер на "Да, България" - една от партиите в ПП-ДБ, заради катастрофалните изборни резултати на дясното обединение, което изгуби над 300 хиляди гласа. По същото време той обяви, че няма да остане депутат в новоизбраното 50-о Народно събрание.

Скандалът започна заради зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов. От трибуната той определи Христо Иванов като "може би най-некадърния юрист в света" и обяви, че "заради неговите комплекси и фиксация българската Конституция беше направена на саздърма".

"Г-н Йорданов, вие на Христо Иванов и камъче в обувката не може да му бъдете, защото няма да ви усети - толкова сте мъничък", отвърна му възмутен десният депутат Манол Пейков. После упрекна ИТН в същото, в което депутатите на Слави Трифонов обвиняват ПП-ДБ - че са "седнали в скута" на лидера на ДПС Делян Пеевски, като са подкрепили избора на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на парламента, а с това са я направили и потенциален служебен премиер. "Г-н Костадинов (лидерът на "Възраждане" - бел.а.) поне има план - когато ни завземе Русия, да стане генерал-губернатор. Вашият единствен план е да си напълните джоба с жълти стотинки", обобщи Пейков мнението си за ИТН.

С обръщението "скъпи некадърници" Тошко Йорданов обвини десните, че са виновни за това, че Назарян е един от възможните служебни премиери, като са подкрепили промените в Конституцията. В размяната на реплики с ИТН се включи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Пожелавам на всеки един от нас да има такава значима роля в развитието на тази държава, както Христо Иванов", заяви бившият премиер. "Христо Иванов наистина направи една голяма промяна – промени принципите си", иронично му отвърна Станислав Балабанов от ИТН. Съпартийката му Павела Митова пък изнесе урок по граматика на Петков. "Един шут винаги остава шут! Не трябва да се подаваме на това ниво, на тази низост, на тази пошлост!", развълнува се бившият премиер от нападките.

Последен се включи Иван Ченчев от БСП. Той се поинтересува от мотивите на Иванов да се оттегли сега от парламента. Самият Иванов не беше там, за да ги обясни. "Защо сега? Дали не предотвратява нещо в държавата? Или пък улеснява някакъв процес в държавата?", попита Ченчев. Нямаше отговори.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Христо Иванов

Още по темата