Медия без
политическа реклама

Борисов постави ултиматум за ротацията

От ПП-ДБ искат Мария Габриел да е премиер, но не и външен министър

07 Февр. 2024Обновена
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Ротация, но при определени условия - Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, а Николай Денков да бъде специален вицепремиер и министър на образованието. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "До този момент направихме огромен компромис. Ние сме първа политическа сила, дадохме си мандата, дадохме си премиера. Не виждам повече какви компромиси трябва да направи ГЕРБ'', заяви Борисов. 

По-рано зам.-шефката на групата на ГЕРБ Деница Сачева заяви по Би Ти Ви, че това е записаното в управленската програма. ''Това е договорка, направена още в самото начало", каза Сачева. И доъпни, че няма причина за предоговаряне.

Всъщност в управленската програма не е споменато Габриел да е и външен министър. Там пише следното: "Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ се договориха кабинетът, подкрепен от двете парламентарни групи, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си девет месеца след гласуването на състава на Министерския съвет в Народното събрание. В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“. През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката".

В края на миналата седмица герберският лидер намекна за сблъсък в позициите на ПП-ДБ и ГЕРБ, като заяви, че ''ротацията не е на всяка цена''. Днес обаче стана ясна и причината - нежеланието на ПП-ДБ Габриел да продължи да е външен министър и след ротацията. Дясното обединение е съгласно тя да бъде само премиер. ''Категорично Мария Габриел трябва да е премиер, но не и външен министър. Специалният статут на Денков и Габриел може да бъде запазен, ако те си сменят изцяло позициите'', заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Според него премиерът има твърде много работа, за да е и външен министър. И колкото по-малко промени има в кабинета, толкова по-добре ще работи той, защото министрите вече били навлезли в проблематиката. Той допълни, че пререканията за външно министерство няма да счупят сглобката.

Според Петков най-важния документ е декларацията, подписана между Денков и Габриел, където е записано, че ротация ще има, но никъде не пише, че Габриел трябва да и външен министър. Той пропусна да спомене, че там е изрично записано, че Денков ще е образователен, а не външен министър.

Далеч по-остро се изказа Борисов. Той заяви, че в подписания меморандум се казва, че ''Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието''. ''А сега ПП-ДБ казват, че им трябва външно министерство, за да имаме излаз към света. Контрааргументът, който им казах, бе, че когато Асен Василев предложи група министри само от ПП, то това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, финансите? Когато министър Василев участва на ЕКОФИН - един от най-важните съвети - това не е ли излаз'', попита Борисов. И допълни, че не е редно ''Мария като кукувица да седи в МС и да се моли всеки на Асен Василев''. ''Успехите на България във въшнополитически план се дължат не на външно министерство, а на контактите на Мария Габриел'', каза Борисов.

Пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви, че споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е абсолютно ясно - там пише, че акад. Николай Денков става образователен министър след ротацията. ''Смятам, че има един изключително успешен външен министър, което се вижда от целия свят в момента. Както г-н Денков като академик смятам, че може да бъде прекрасен образователен министър, какъвто е бил'', добави Пеевски.

МЕСТНИ ИЗБОРИ

Лидерът на ГЕРБ пак повдигна въпроса за подменен вот в полза на кмета на София Васил Терзиев. ''Искам да има нови избори в София. Купени избори правилно ли е да има? Не е правилно! Манипулирани с флашки за изборите, това знаем до момента'', изригна Борисов.  Поводът е съдебно-техническата експертиза, назначена от Административен съд София-град, с която започна анализ на протоколите от всички избирателни секции в столицата.  

''Когато те (ПП-ДБ-СС, б. ред.) показват такава импотентност, такава невъзможност, месеци наред София е в хаос, борят се само кой да е истинския кмет - Бонев или Терзиев, истински се надявах да направят някакви комисии поне. Защото, ако това, което излезе от експертизите, е вярно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили изборите и манипулирали изборите'', каза Борисов. След което съобщи, че имат предложение за закупуване на нови електронни устройства каквито са в САЩ, за да може да се реши проблемът с флашките при машините.

След като бъдат анализирани всички протоколи от избирателните секции, съдът ще се произнесе дали наистина е имало изборни измами. Очаква се съдебно-техническата експертиза да бъде готова до 15 март, когато е насрочено заседание по делото.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата