Медия без
политическа реклама

Кирил Петков разкри фрапантни случки от задкулисието

Как се сглобяват компромати, как разтурват сглобки и кой е излъганото овчарче накрая

20 Апр. 2024

В пространно интервю за предаването на Сашо Диков бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков разказа любопитни случки от задкулисието в държавата.

 

Служби за сигурност или служби за компромати

 

В деня, в който ме избраха за премиер, слизам аз от трибуната на Народното събрание, идва шефът на НСО и ми казва: "Г-н Петков, честито, че станахте премиер. Това ви е охраната".

В тази охрана разбирам, че има 2 души, чиято главна задача е не да ме охраняват, а да ме следят. И едни приятели, на които имам доверие, ми подсказват, че те трябва да бъдат сменени. Аз отивам при шефа на НСО и питам може ли тези двамата да бъдат сменени с други. Той казва - не може. Как така не може? Ако до утре не бъдат сменени, ви искам оставката утре. И той казва - не може да ми вземете оставката. Това беше първият ми досег до т. нар. перманентна власт.

Оказва се, че така са структурирани всички служби в България - премиерът не може да ги сменя. Ето сега видяхме акад. Денков поиска оставката на шефа на ДАНС, а той му каза: гледай си работата.

Така е структурирано, че много хора в тези служби са от 30 години. Така е направено законодателство в случая, с два подписа на президента и премиера, че никой индивидуално да не може да направи смяна. И още по-лошото е, че много от тези шефове на служби ги държат с прокуратурата и то по такъв начин, че те да не отговарят нито пред народа, нито пред премиера, нито пред народните представили. Това, което аз знам като информация, е, че има един шеф на служба от големите служби - ДАНС, ДАР, военно разузнаване, НСО, срещу когото има досъдебно производство и този човек не е свободен.

 

За Луканов, Чаушеску и недъзите на Конституцията

 

Питах един депутат от Великото народно събрание - вие, като писахте тая конституция, за която сега говорим като мантра, как точно я написахте, какви бяха мотивите? И той ми казва: "Г-н Луканов идваше при мене всеки ден. Единственият текст, който го интересуваше, беше прокуратурата да бъде изцяло независима от народната власт, от парламента, от демокрацията. По една много проста причина - те не знаеха дали при промяната, при тая вълна, която се вдига, случайно няма да свършат като румънския диктатор Чаушеску. И те искаха да си наредят в цялата прокуратура да бъдат агенти техни хора и да ги отделят от Народното събрание, така че независимо какви са изборните резултати, депутатите да не могат да контролират това нещо, те да не отидат в затвора, да не пострадат и едновременно с това - да използват прокуратурата като инструмент, за да репресират другите". Всъщност това, което имаме, е една система, която е заложена още преди 33 години по този начин с една цел - да запази съществуващата власт при едни хора, независимо от демократичния процес.

 

"Независим" коментатор срещу 20 000 лв. на месец

 

Сядам аз на бюрото като премиер и след месец идват едни хора. Пак няма да казвам имена, но всички българи ги знаят. Казват: "Добър ден. Ние сме независимите анализатори, независимите политолози. Ако имаме с вас договор за 20 000 лв. на месец, ние си се оправяме с телевизиите къде да се появяваме, къде не се появяваме, ние говорим точките, с които вие искате да излезете". Аз им викам: "Как така 20 000 лв. на месец? За какво?" "Ами да ви се чува думата, защото в противен случай какво се случва - вие казвате нещо, вашият опонент казва нещо, и ние, петима анализатора или 10 анализатора, повтаряме тезата на единия и вашата дума изчезва". И тогава нашите фенове казват: Кириле, не ти се чува думата, не излизаш, счупиха ви, къде ви е ПР компанията...

Аз казах: "Вижте, едно от моите дълбоки вярвания е,  че трябва да имаме независими медии. Аз за политически анализатори не плащам". Това сигурно ми струва като политик 10% от рейтинга. Не съм платил на никой по никакъв начин да забаламосва хората с така наречените независими платени анализатори. 

Те видяха, че не могат да ни купят. Опитаха се да ни сплашат. Не се плашим. И единственото, което остава, е да ни залеят с помия. От сутрин до вечер. По едно време получавахме по 300 статии на месец с една единствена идея да ни очернят и въпреки всичко ние не платихме на нито един анализатор, на нито една говореща глава, защото вярваме, че в дългосрочен план, ако си следваме принципите, хората ще виждат, че ние сме откровени. 

 

Как се дават подкупи

 

Никой не е идвал при мене да ми дава директно пари. 

Как работи другата част на тази перманентна власт? Много хора в тези инфраструктурни компании са на двойна заплата като шефове или мениджъри в строителната компания и в една от службите. И как работи завладяването? Ти си нов кмет примерно, защото хората са ти повярвали. Идва един такъв строител, за да се види с теб на четири очи, и ти казва - знаеш, че има тука един булевард, дай да направим нещо, че да го спечеля. Ако кажеш в този момент добре, от там се оказва, че този човек е примерно и служител на ДАНС, и пише доклад, който отива в прокуратурата. Прокуратурата те вика и ти съобщава колко много си загазил. Много лошо, ама да не се притесняваш, грешки се случват. Оттук нататък ние ще работим по старому, споко. И хоп, точно в този момент с тази малка корупция ти си хванат. Затова ние в нашия отбор казваме на всички хора около нас, че не може да имаш малка тайна. Дали е малка тайна или е голяма тайна, тя е тайна. Имаш ли тайна, перманентната власт те хваща и ти спираш да си свободен.

По време на местните избори отивам да се срещна с един кмет. Изглеждаше независим кмет, който се справя добре с работата си. Казвам му: Ако искате, може да говорим заедно да се явим на тези избори, защото ние нямаме кандидат за вашето населено място. Човекът вика: Да, аз ви познавам, ще скоча. На следващия ден ми се обажда и пита можем ли да се видим. На него вече херпес му е излязъл. И вика: "Съжалявам. След нашата среща получих обаждане, на което не мога да откажа. Ще се явя като независим, подкрепен от ГЕРБ." И тогава в един дълъг разговор той ми обясни всъщност как работи тази ... между уж частни компании и служители на тези служби.

 

За странните гласувания в парламента

 

Имаше едно гласуване за обществени поръчки за лекарства в частните болници - те да минават през същите процедури като държавните, което е най-нормалното, защото харчат публичен ресурс. Изведнъж "Възраждане" гласуват с нас и аз си викам: Как се случи това? Не го очаквах. В този момент Десислава Атанасова поглежда към Костадин Костадинов и казва: "Какво направи?!". Той казва: "Обърках се. Прегласуване". Прегласуваха. И гласуваха с ГЕРБ.

Има много депутати, които, за съжаление, имат малки тайни и тази перманентна власт така успява да влезе и в парламента, и в Министерския съвет и всъщност много малко хора са свободни да правят нещата. 

 

От пиците с кристали до пуделите с пачки

 

Оказа се, че ядем пица с кристали. Оказа се, че крадем милиарди. Оказа се, че взимаме по 1 левче от всеки литър бензин...

Отричам на 100%, даже на 1000% - никога през живота си не съм взимал наркотици - нито като малък, нито като тийнейджър, нито като студент. За адреналин карам кайт, сноуборд, парапланер. Замислих се защо не кажат направо, че Киро взима наркотици? Защо трябва да кажат, че Кирил взема пица с кристали? Защото трябва да звучи популярно, за да стигне при максимално много хора. Ако кажеш просто с някакви кристали, не разбираш. Но ако кажеш пица с кристали, изведнъж хората си викат - ааа, пица, може би има саламче, кашкавалче и е поръсено с с кристали или друго. Понеже ние работихме от сутрин до вечер, ние живяхме в Министерски съвет, целият екип - на пици. И са виждали как се вкарват вечер пици. 

Аз съм "за" да се разследва абсолютно всеки. Ако има пачки - да се разследва. Обаче! Представи си - идваш при мен, аз съм главният прокурор и аз ти казвам - ако не си подпишеш оставката, ще те разследвам. Ти какъв си? Бог ли си да раздаваш правосъдие? Ами ако е престъпник? Пускаш ли го този престъпник да си ходи на свобода, защото си е дал оставката? Ами ако е невинен и го заплашваш? Това е големият проблем. 

И в момента, в който той сподели, и започнаха пачки да изскачат отвсякъде. Имаш пудел с Живко Коцев, пудел с пачки, нямаш пачки с Живко Коцев, но имаш пудел ... И тук е хитрото подаване като с пицата - ако беше само пачки, нямаше да е интересно. Но ако кажеш пудел с пачки, изведнъж всички говорят за пудели. Всичко е много добре синхронизирано, защото работи 30 години. Ние влизаме в една система, която 30 години е градена да работи като машина, и те почват да ни бият шамари отляво и отдясно.

 

Корумпиран ли е Асен Василев

Аз за много малко хора си слагам главата в торбата, но гарантирам за Асен Василев. Като кауза. За академик Денков и още някои от най-близките си съратници. Мога да си заложа всичко, че една стотинка не са откраднали. Защото всеки един от нас преди да влезе в политиката си изкарваше парите през бизнеса. 

 

Спасяването на редник Калин Стоянов

 

Какво знаехме за Калин Стоянов? Че е дошъл от морето, от Бургаския край. Че ГЕРБ са му помогнали в в кариерата дотук. Там, където аз се заблудих, беше, че по време на разследванията за магистралите, той имаше много положителна роля. Даже беше поел личен риск и едни прокурори бяха казали, че са усетили натиск от него, за да придвижат делото с чувалите. Тука беше хватката. Хем е техен (на ГЕРБ), хем е рискувал и е играл срещу ГЕРБ за парите на магистралите. Обаждам се на г-н Рашков. Той вика: "Истината е, че той не става за министър. В смисъл, че не е в тоя калибър за министър, но нямам сведения за него, че корумпиран." И аз си мисля, ако е некорумпиран и не е купен, може би е достатъчно добър и се срещам с него. Срещахме се, говорихме. И той ми казва: "Ти си първият, който говори с мен". И аз викам: "А, това е добра новина". Въпреки че е странно да получиш името реално от Борисов (в случая Мария Габриел, бел.ред), а никой да не е говорил. Като каза добре, викам: "Ей, тоя проблем го прескочихме. Ще имаме едни независим на МВР - нито наш, нито техен."

Къде се учудих? Август месец, разпускат парламента, имаме месец на море, и изведнъж чувам, че 18 шефове на РДВР са сменени. Звъннах на акад. Денков и го питам знае ли за тези промени. Той казва не. Обикновено, когато сменим някои на ГЕРБ и ДПС, те звънят на аларма, ужас, защо сменяте хора, чистка, изчегъртване... А тук имаме 18 и никой не звъни. Нито ГЕРБ, нито Бойко, нито Пеевски. Никой не ми звъни 24 часа. 48 часа. Аз вече бях сигурен, щом Борисов и Пеевски не звънят, значи това те са го наредили. Няма друг начин тези хора да си мълчат. Отивам до София и го питам министъра как така реши да ги смени. А той ми вика - нали искате да съм независим министър, като независим министър аз ще си взимам решенията. И е прав. Бяха останали още няколко, трима, които не беше сменил и за които Бойко Рашков казва, че са честни. И съм сигурен, че са наши, а ти в момента ни предаде и останалите са на ГЕРБ. Той пита защо. Защото, викам, трябваше да ми спукат телефона от обаждания и Борисов, и Пеевски, ако беше сменил техни хора. И той стои и нищо не каза. 

И вече като казах това, получих обаждане от Пеевски - леле, какво се случва? Изигра цирка, но в този момент знаех, че този човек ни предаде и че всъщност се е поддал на ГЕРБ и ДПС. Впоследствие видяхме какво се случи - имахме толкова невалидни бюлетини, толкова купен вот... Ние му поискахме оставката, те застанаха твърдо зад него... И накрая видяхме, че въпреки скандалите, въпреки че не е изгодно за тях политически, защото ГЕРБ може би имат около 100 като Калин и можеше да сложат някой друг, който никой не го знае и изпълнява същите поръчки, те го запазиха. Защото явно са поели ангажимент, който и те искат да си удържат към него, така че да работи.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?