Медия без
политическа реклама

ПП е наела лобистка фирма в САЩ за 100 000 долара

Целта е укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво, мъгляво обясниха от партията

05 Яну. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Договорът е подписан от Асен Василев в качеството му на съпредседател на партията. Той е и финансов министър на България.

Управляващата формация "Продължаваме промяната" (ПП) e наела американска лобистка фирма, разкри сайтът за разследваща журналистика Bird.bg, който публикува споразумението между партията и компанията, както и записа в регистъра на чуждестранните агенти на Държавния департамент.

От ПП държаха в тайна тази странна стъпка и дадоха кратко и доста мъгляво обяснение, чак след като информацията за това излезе наяве. "Целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на САЩ. ПП сключи този договор абсолютно прозрачно, спазвайки всички законови рамки в България и САЩ. Увеличаване на инвестициите в България, укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво, е важна стъпка за промотиране на българските приоритети във Вашингтон", обявиха от партията в прессъобщение.

Договорът с "Manatos & Manatos" (M&M) е с дата от 20 декември 2023 г. От българска страна е подписан от Асен Василев, който е съпредседател на ПП, а също и финансов министър, а компанията се представлява от президента й Майк Манатос. Стойността му е 100 000 долара, от които половината се плащат при подписването, а остатъкът трябва да се предаде до 1 февруари 2024 г. (средствата най-вероятно ще дойдат от държавната субсидия, която ПП получава като парламентарна партия - бел.ред.). Договорът ще изтече в края на февруари т.г., ако не бъде преподписан.

В него е записано, че M&M ще помага на партията "да укрепи двустранните отношения между САЩ и България, както и на американските политически стратези да разберат първостепенната важност на България за САЩ, особено с оглед на нейните прозападни действия и усилия срещу корупцията".

От фирмата (в договора е записано "семейство Манатос" - бел.ред.) подчертават, че десетилетия наред са градили доверени отношения с политици от двете големи американски партии - Републиканската и Демократическата, както и че имат опит в промотирането на отношенията между САЩ и Гърция, както и между САЩ и Кипър.

M&M се наема да прави същото и за ПП, като обещава да промотира аспекти на двустранните отношения пред влиятелни американски политици, да помага за организирането на срещи с най-високопоставени представители на президентската администрация и Конгреса, както и да осигурява анализ и насоки по отношение на американската политика спрямо България.

Още по темата