Медия без
политическа реклама

Кирил Петков прибра в коалицията си бивш партньор на Борисов

ПП-ДБ ще разчита на "Обединени земеделци", с които ГЕРБ нееднократно беше съюзник в миналото

01 Март 2023Обновена
Партийните водачи на разширената коалиция.
Пресцентър на ПП
Партийните водачи на разширената коалиция.

Неочакван избор на предизборен съюзник направиха от ПП-ДБ. Вчера към коалицията, която се бори за първото място на изборите, са се присъединили две земеделски партии – БЗНС и „Обединени земеделци“. Първо новината съобщи бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков във Фейсбук днес сутринта, а на обед тя беше потвърдена и от пресцентъра на неговата формация.

Интересното в случая е политическата история на „Обединени земеделци“ от последните няколко години, в които партията е демонстрирала близост до ГЕРБ. Формацията се ползва с авторитет сред земеделските партии, тъй като неин почетен председател е Анастасия Мозер, един от известните политици на прехода и дъщеря на земеделския деец Г. М. Димитров. През 2019 г. "Обединени земеделци" подписа споразумение за партньорство с ГЕРБ за проведените тогава избори за Европейски парламент. Така направи и по-късно същата година за местните избори. Както и за парламентарните избори през април 2021 г.

Сега обаче „Обединени земеделци“, водена както тогава, така и сега от Петя Ставрева, се е преориентирала към най-сериозните политически опоненти на герберите. За това се разбра преди няколко дни, когато ПП-ДБ се опита да промени състава на коалицията като добави формацията на Ставрева. От Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче им отказаха под предлога, че са изпуснали срока за такава промяна.

Това обаче не ги е възпряло. Днес от "Обединени земеделци" обясниха, че Петя Ставрева е подписала споразумение на 28 февруари с лидерите на ПП-ДБ, с което партията й се присъединява към коалицията. Тя самата е получила четвъртото място в листата на ПП-ДБ в Пазарджик. „Предстоящите парламентарни избори са изключително важни за бъдещето и пътя на България. Днес е необходимо обединение на силите в демократичното пространство за продължаване на европейската интеграция на България и утвърждаване на принципите на демокрацията и правовата държава“, коментираха земеделците на Фейсбук страницата си.

ПП и ДБ са привлекли и БЗНС, воден от Илия Зюмбилев. Това е партията, която претендира, че е правоприемник на някогашния БЗНС, основан през 1899 г. „Политическа партия БЗНС подкрепя коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България", защото вярва в евроатлантическото бъдеще на България и в победата на силите на доброто“, съобщиха от пресцентъра на ПП от името на земеделската партия. Самият Зюмбилев скромно сподели на Фейсбук страницата си постът на Кирил Петков, в който се съобщава за обединението, без да добави нищо от себе си. Засега е неясно дали и той е получил място в листите като Петя Ставрева.

Още по темата