Медия без
политическа реклама

ПП отпусна 9 водачески места на ДБ в листите на коалицията им

От компромиса пострадаха бивши депутати от формацията на Петков, защото няма да бъдат лидери като в миналото

28 Февр. 2023Обновена
Водачите на новата коалиция при подписването на споразумението им за общо явяване на изборите.
Пресцентър на ДБ
Водачите на новата коалиция при подписването на споразумението им за общо явяване на изборите.

Коалицията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, която се бори за първото място на изборите на 2 април, обяви общите си кандидат-депутатски листи буквално броени часове преди крайния срок за регистрацията им. В 9 от общо 31 избирателни района водачите са посочени от ДБ, а в останалите – от ПП. Това се очакваше, като се вземе предвид, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев вече многократно превъзхожда по електорална сила десницата, с която я свързват толкова близки връзки.

В листите има и особен случай, който не принадлежи към нито една от двете формации – Явор Божанков, изгонен от парламентарната група на БСП в миналия парламент, сега е водач на ПП-ДБ в Габрово. Когато се състезаваше от името на БСП, той също не беше партиен член, а се водеше „гражданска квота“ в партията.

ОТСЪСТВАЩИ

От листите е изпаднал бившият депутат от ПП Александър Дунчев, нашумял с активността си срещу нерегламентираната сеч на дървесина, който внезапно влезе в тежки сблъсъци със съпартийците си през последните седмици. От това е спечелила ДБ, тъй като кадърът на десницата Александър Симидчиев е получил водаческото място в София-област, където Дунчев трябваше да се състезава.

Очаквано липсва и друго популярно име - бившия зам.-министър в кабинета "Петков" и депутат от ПП Иван Христанов. Той се прочу с акцията на ГКПП "Капитан Андреево", за която ПП обяви, че възстановява държавния контрол върху вноса на храни. Той обаче също претърпя разрив с партийното ръководство и още в началото на февруари се разбра, че няма да бъде в листите.

ГУБЕЩИ

Заради необходимостта да се отстъпят лидерски места на ДБ редица кадри на ПП няма да получат такива. Йордан Терзийски, който на предните избори водеше листата във Велико Търново, сега е изгубил това място, което е отишло при дясната кандидатка Людмила Илиева. За него остава второто място. Такъв е случаят и на Иво Атанасов от ПП във Видин, който е изместен от челото от Любен Иванов от ДБ.

Никола Минчев на предните избори беше начело на две листи - в Кърджали и в Пловдив-град. Сега кърджалийската се оглавява от съпредседателя на десницата Атанас Атанасов. Това едва ли го прави щастлив, тъй като в миналото влизаше от Варна или София, а сега трябва да води битка в тотално доминирания от ДПС Кърджали. За всеки случай на Атанасов му е предоставено второто място в 23-ти столичен избирателен район - точно след съпредседателя на ПП Кирил Петков, така че почти сигурно ще влезе в следващия парламент.

ОЩЕ РАЗМЕСТВАНИЯ

Отцепникът от ИТН Радостин Василев е отишъл в Плевен, а габровската листа, която водеше преди, сега е оглавена от споменатия Явор Божанков. Тук проблеми едва ли е имало, тъй като в Плевен на предния вот листата се оглавяваше от отсъстващия сега Иван Христанов. Същото е и в Русе - в миналото там листата на ПП водеше бившият транспортен министър и шеф на "Еконт" Николай Събев. Той обаче се оттегли от активната политика и сега ПП е отпуснала водаческото място на икономиста Мартин Димитров от ДБ.

В 23-ти и 24-ти столични избирателни райони ще водят съответно Кирил Петков и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В миналото Петков беше в 24-ти район, а в 23-ти водеше другият съпредседател на ПП - Асен Василев. На последния сега е определено само водаческото място в Хасково, което заемаше и на предните избори. Подгласничка на Христо Иванов в 24-ти район е Лена Бориславова, бившият началник на кабинета на Кирил Петков, докато беше премиер. В 25-и район водач на ПП-ДБ е Христо Петров-Ицо Хазарта, а след него са съпредседателят на ДБ Владислав Панев и бившият вицепремиер Калина Константинова.

Инна Иванова, бивш депутат, която преди водеше в Монтана, сега е изместена от Ванина Вецина. Последната се занимава с бизнес, а през 2022 г. кабинетът "Петков" я определи за областен управител на Монтана.

 

Пълният списък с водачите на ПП-ДБ:

1 МИР Благоевград – Андрей Атанасов Гюров

2 МИР Бургас – Константин Живков Бачийски

3 МИР Варна – Даниел Максим Лорер

4 МИР Велико Търново – Людмила Николаева Илиева

5 МИР Видин – Любен Иванов Иванов

6 МИР Враца – Деница Димитрова Симеонова

7 МИР Габрово – Явор Руменов Божанков

8 МИР Добрич – Ивайло Николаев Мирчев

9 МИР Кърджали – Атанас Петров Атанасов

10 МИР Кюстендил – Георги Николаев Стамов

11 МИР Ловеч – Искрен Цветославов Арабаджиев

12 МИР Монтана – Ванина Димитрова Вецина

13 МИР Пазарджик – Ивайло Валентинов Шотев

14 МИР Перник – Бойко Илиев Рашков

15 МИР Плевен – Радостин Петев Василев

16 МИР Пловдив – Никола Георгиев Минчев

17 МИР Пловдив област – Росен Добрев Костурков

18 МИР Разград – Антоанета Димитрова Цонева

19 МИР Русе – Мартин Димитров Димитров

20 МИР Силистра – Стоян Иванов Георгиев

21 МИР Сливен – Татяна Славова Султанова-Сивева

22 МИР Смолян – Михал Григоров Камбарев

23 МИР София – Кирил Петков Петков

24 МИР София – Христо Любомиров Иванов

25 МИР София – Христо Христов Петров

26 МИР София област – Александър Димитров Симидчиев

27 МИР Стара Загора – Радослав Стефанов Рибарски

28 МИР Търговище – Илина Симеонова Мутафчиева

29 МИР Хасково – Асен Васков Василев

30 МИР Шумен – Николай Денков Денков

31 МИР Ямбол – Мирослав Николаев Иванов

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата