Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП отпусна 9 водачески места на ДБ в листите на коалицията им

От компромиса пострадаха бивши депутати от формацията на Петков, защото няма да бъдат лидери като в миналото

28 Февр. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пресцентър на ДБ
Водачите на новата коалиция при подписването на споразумението им за общо явяване на изборите.

Коалицията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, която се бори за първото място на изборите на 2 април, обяви общите си кандидат-депутатски листи буквално броени часове преди крайния срок за регистрацията им. В 9 от общо 31 избирателни района водачите са посочени от ДБ, а в останалите – от ПП. Това се очакваше, като се вземе предвид, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев вече многократно превъзхожда по електорална сила десницата, с която я свързват толкова близки връзки.

В листите има и особен случай, който не принадлежи към нито една от двете формации – Явор Божанков, изгонен от парламентарната група на БСП в миналия парламент, сега е водач на ПП-ДБ в Габрово. Когато се състезаваше от името на БСП, той също не беше партиен член, а се водеше „гражданска квота“ в партията.

ОТСЪСТВАЩИ

От листите е изпаднал бившият депутат от ПП Александър Дунчев, нашумял с активността си срещу нерегламентираната сеч на дървесина, който внезапно влезе в тежки сблъсъци със съпартийците си през последните седмици. От това е спечелила ДБ, тъй като кадърът на десницата Александър Симидчиев е получил водаческото място в София-област, където Дунчев трябваше да се състезава.

Очаквано липсва и друго популярно име - бившия зам.-министър в кабинета "Петков" и депутат от ПП Иван Христанов. Той се прочу с акцията на ГКПП "Капитан Андреево", за която ПП обяви, че възстановява държавния контрол върху вноса на храни. Той обаче също претърпя разрив с партийното ръководство и още в началото на февруари се разбра, че няма да бъде в листите.

ГУБЕЩИ

Заради необходимостта да се отстъпят лидерски места на ДБ редица кадри на ПП няма да получат такива. Йордан Терзийски, който на предните избори водеше листата във Велико Търново, сега е изгубил това място, което е отишло при дясната кандидатка Людмила Илиева. За него остава второто място. Такъв е случаят и на Иво Атанасов от ПП във Видин, който е изместен от челото от Любен Иванов от ДБ.

Никола Минчев на предните избори беше начело на две листи - в Кърджали и в Пловдив-град. Сега кърджалийската се оглавява от съпредседателя на десницата Атанас Атанасов. Това едва ли го прави щастлив, тъй като в миналото влизаше от Варна или София, а сега трябва да води битка в тотално доминирания от ДПС Кърджали. За всеки случай на Атанасов му е предоставено второто място в 23-ти столичен избирателен район - точно след съпредседателя на ПП Кирил Петков, така че почти сигурно ще влезе в следващия парламент.

ОЩЕ РАЗМЕСТВАНИЯ

Отцепникът от ИТН Радостин Василев е отишъл в Плевен, а габровската листа, която водеше преди, сега е оглавена от споменатия Явор Божанков. Тук проблеми едва ли е имало, тъй като в Плевен на предния вот листата се оглавяваше от отсъстващия сега Иван Христанов. Същото е и в Русе - в миналото там листата на ПП водеше бившият транспортен министър и шеф на "Еконт" Николай Събев. Той обаче се оттегли от активната политика и сега ПП е отпуснала водаческото място на икономиста Мартин Димитров от ДБ.

В 23-ти и 24-ти столични избирателни райони ще водят съответно Кирил Петков и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В миналото Петков беше в 24-ти район, а в 23-ти водеше другият съпредседател на ПП - Асен Василев. На последния сега е определено само водаческото място в Хасково, което заемаше и на предните избори. Подгласничка на Христо Иванов в 24-ти район е Лена Бориславова, бившият началник на кабинета на Кирил Петков, докато беше премиер. В 25-и район водач на ПП-ДБ е Христо Петров-Ицо Хазарта, а след него са съпредседателят на ДБ Владислав Панев и бившият вицепремиер Калина Константинова.

Инна Иванова, бивш депутат, която преди водеше в Монтана, сега е изместена от Ванина Вецина. Последната се занимава с бизнес, а през 2022 г. кабинетът "Петков" я определи за областен управител на Монтана.

 

Пълният списък с водачите на ПП-ДБ:

1 МИР Благоевград – Андрей Атанасов Гюров

2 МИР Бургас – Константин Живков Бачийски

3 МИР Варна – Даниел Максим Лорер

4 МИР Велико Търново – Людмила Николаева Илиева

5 МИР Видин – Любен Иванов Иванов

6 МИР Враца – Деница Димитрова Симеонова

7 МИР Габрово – Явор Руменов Божанков

8 МИР Добрич – Ивайло Николаев Мирчев

9 МИР Кърджали – Атанас Петров Атанасов

10 МИР Кюстендил – Георги Николаев Стамов

11 МИР Ловеч – Искрен Цветославов Арабаджиев

12 МИР Монтана – Ванина Димитрова Вецина

13 МИР Пазарджик – Ивайло Валентинов Шотев

14 МИР Перник – Бойко Илиев Рашков

15 МИР Плевен – Радостин Петев Василев

16 МИР Пловдив – Никола Георгиев Минчев

17 МИР Пловдив област – Росен Добрев Костурков

18 МИР Разград – Антоанета Димитрова Цонева

19 МИР Русе – Мартин Димитров Димитров

20 МИР Силистра – Стоян Иванов Георгиев

21 МИР Сливен – Татяна Славова Султанова-Сивева

22 МИР Смолян – Михал Григоров Камбарев

23 МИР София – Кирил Петков Петков

24 МИР София – Христо Любомиров Иванов

25 МИР София – Христо Христов Петров

26 МИР София област – Александър Димитров Симидчиев

27 МИР Стара Загора – Радослав Стефанов Рибарски

28 МИР Търговище – Илина Симеонова Мутафчиева

29 МИР Хасково – Асен Васков Василев

30 МИР Шумен – Николай Денков Денков

31 МИР Ямбол – Мирослав Николаев Иванов

Още по темата