Медия без
политическа реклама

ПП постави ултиматум на ГЕРБ заради Румен Радев

Борисов трябва да реши дали запазва влиянието на президента, обявиха от партията на Петков и Василев

28 Авг. 2023
Първо Петков отправи призив към Борисов, а днес партията му го преоформи като ултиматум.
Илияна Димитрова
Първо Петков отправи призив към Борисов, а днес партията му го преоформи като ултиматум.

Броени дни преди депутатите да се върнат на работа, напрежението сред управляващите продължава да се покачва. В центъра на всичко е контролът върху специалните служби, за който едновременно спорят ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и президентът Румен Радев.

Първо, Бойко Борисов нападна партньорите си, че прекаляват с кадруването във властта и се усъмни в бъдещото на „сглобката“ с десницата. После Кирил Петков му отвърна, че герберите трябва ясно да кажат дали подкрепят реформата в специалните служби или ще ги оставят в ръцете на държавния глава. А днес партията му ПП излезе с официална позиция, в която на практика повтори думите на лидера си, но вече оформени като истински ултиматум.

„Всеки път, когато стане дума за назначените от Радев служби, той реагира агресивно. Затова е важно Борисов да направи избор - запазва ли влиянието на президента или дава шанс на българския парламент да решава съдбата на сигурността в България и да носи своята отговорност за това“, обявиха хората на Петков. И допълниха, че промени в законите, които регулират спецслужбите, са единственият начин „държавата да гарантира сигурността на хората и икономиката“.

Миналата седмица Румен Радев на практика обяви война на правителството заради готвените кадрови промени в МВР. Президентът заяви, че причините за атаката на управляващите срещу назначения от него главен секретар на силовото ведомство са "изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата