Медия без
политическа реклама

БСП-София наложи Ваня Григорова за кандидат-кмет и водач на листа

Това стана след тежка битка със соцлидера Корнелия Нинова на градската конференция на социалистите

02 Септ. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Иван Таков успешно прокара кандидатурата на Григорова.

Синдикалистката Ваня Григорова ще бъде не само кандидат-кмет, но и водач на листата с общински съветници на местната коалиция, с която БСП ще се състезава на изборите в София на 29 октомври.

Такъв е крайният резултат от градската конференция на БСП, която се проведе днес. Въпросът за листата стана повод за тежък сблъсък между столичните социалисти и партийния водач Корнелия Нинова. Причината е, че БСП-София е направила подредбата на листата по начин, който не се понрави на "Позитано" 20 - с места за подбрани от градската организация коалиционни партньори и гражданска квота. 

"Имаше малко напрежение, но така или иначе конференцията утвърди Ваня Григорова по мое предложение да бъде водач на листата. Тук не става въпрос за съревнование между мен и нея. Аз, разбира се, имах най-много номинации, но според мен в тази кампания влизаме основно в битката за кмет на София и с Ваня тази битка можем да я водим и в листата, и с кандидатите за районни кметове. Тук няма интрига, имаше различни мнения на конференцията", обясни пред медиите Иван Таков, който е водач на столичните социалисти, като така се опита да омаловажи битката с "Позитано" 20. Той уточни, че шестото място в листата е запазено за коалиционен партньор ("Ливицата", както се разбра по време на конференцията - бел.а.), 10-о и 13-о място за гражданска квота, а от 20-о място нататък ще има още десетина позиции за съюзници и граждански квота.

Остава решението на Националния съвет на БСП, който по устав утвърждава кандидатите на партията за кметове.

 

ДРУГАР СРЕЩУ ДРУГАРЯ

БСП-София от години е бастион на противниците на Нинова в партията. Тя успя да отстрани бившия председател на организацията Калоян Паргов. Повечето от опозиционно настроените социалисти, които бяха изключени на последния партиен конгрес, принадлежаха към столичната структура. И въпреки това, съпротивата срещу соцлидера там не стихва.

Днес градската конференция се събра на заседание сутринта със задачата да утвърди коалиционната формула, с която БСП да се яви на местните избори в столицата, а също така и кандидата за кмет, и подредбата на листата. Тази работа й е възложена с партийния устав. Столичните социалисти, начело с Иван Таков, вече бяха подкрепили номинацията на Ваня Григорова за кмет. Проведоха и преговори с широк кръг леви и крайнолеви партии с амбицията да изградят широка лява коалиция в София.

Междувременно, от "Позитано" 20 водеха собствени преговори с потенциални коалиционни партньори. А номинацията на Григорова партийното ръководство посрещна хладно, предвид на това, че зад нея застана коалицията "Левицата", в която влизат политици, отцепили се или изгонени от БСП, които са отявлени противници на Нинова - Костадин Паскалев, Румен Петков, Мая Манолова, Татяна Дончева и др. Затова днешната конференция неминуемо водеше до сблъсък.

 

КАКВО ИСКАШЕ БСП-СОФИЯ

По време на заседанието се разбра, че столичните социалисти предпочитат лидерът им Таков да поведе листата на партията. А също така и че шестото място в листата трябва да бъде най-горното от всички заделени за бъдещите коалиционни партньори. Самият Таков обясни пред делегатите, че партията трябва да се отвори към избирателите от периферията и смята, че това ще стане възможно чрез широка лява коалиция и номинацията на Григорова с нейния синдикален профил.

Водещият заседанието Жельо Бойчев изчете дълъг списък с евентуалните коалиционни партньори - "Левицата", "Неутрална България", "Български социалдемократи", "Българска социалдемокрация-Евролевица", "Атака", "Нова зора", "Отечествен съюз", "Земеделски съюз Александър Стамболийски". Той спомена, че преговори са били водени дори с "Възраждане", ИТН и "Български възход", но без успех. От коментари на заседанието се подразбра, че споменатото шесто място в листата е било обещано на "Левицата".

 

КАКВО ИСКА "ПОЗИТАНО" 20

Тук скочи близкият до Нинова депутат Георги Свиленски, който беше сред делегатите. Той обяви, че на коалиционните партньори трябва да се остави по-скоро деветото място в листата, за да бъдат стимулирани да привличат избиратели, а десетото - за гражданска квота. Той предрече, че БСП може да спечели между 5 и 7 места в бъдещия Столичен общински съвет и друга подредба на листата ще лиши членове на БСП от влизане в градския парламент. "Пет социалисти биха били по-добри, отколкото който и да е външен", заяви Свиленски.

Срещу него изригнаха неколцина делегати, че застрашава проведените коалиционни преговори. "Постигнато е някакво равновесие при преговорите. Ако тръгнем да пипаме сега, това отива по дяволите", алармира един от тях. "За мен залогът е оцеляването и връщането на БСП на едно достойно място на представителство в София и водеща политическа сила ... Искам да направим битка за България, която да минава през битката за София", включи се и Жельо Бойчев. Той посочи, че задачата пред БСП сега е да наложи в обществото интепретацията, че е единствена алтернатива на "сглобката" между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Тогава в битката се включи Нинова. Тя използва това, че един от делегатите преди нея спомена за Явор Божанков - бившият соцдепутат, който формално беше от гражданската квота и изостави партията, за да се присъедини към ПП-ДБ. За изненада на присъстващите Нинова си посипа главата с пепел, като определи издигането на Божанков за своя лична грешка и дори призна, че заради неговата кариера е била разбита великотърновската организация на БСП. Соцлидерът изтъкна, че някогашният й фаворит не е единственият, който е изоставил партията, и затова трябва да се внимава при кого отиват местата в листите. И накрая обяви, че водач на листата трябва да бъде председателят на БСП-София, а кандидат-кметът да бъде втори. Аргументът й беше, че лидерът трябва да мобилизира партйните членове и симпатизанти, а популярното лице - периферията.

В този момент някой подсети Бойчев, че има неколцина журналисти в залата и той подкани медиите да напуснат. Така гласуванията по парливите теми се проведоха в тайна.

 

В ПЛОВДИВ

Без драматизъм премина изборът на кандидат за кмет от БСП във втория по големина град. Това е арх. Костадин Палазов, чиято кандидатура бе утвърдена от градската конференция на партията със със 119 гласа "за" и един “въздържал се”. Реално той бе и единствен кандидат, след като другата номинирана Пенка Башлийска си направи отвод.

Начело на листата за общински съветници да застане бившият народен представител и в момента организационен секретар на социалистите в Пловдив Калин Милчев, решиха единодушни делегатите. Втори е кандидатът за кмет Костадин Палазов.

Според устава на БСП всички структури по области трябва да приключат своите номинации до 3 септември - неделя, след което ще бъдат утвърдени на Национален съвет. 

Още по темата