Quantcast
МВР хвана хиляди пияни или дрогирани шофьори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР хвана хиляди пияни или дрогирани шофьори

На "Цариградско шосе" при ограничение 80 км/ч е засечен шофьор, летящ със 164 км/ч
Обновена
3 901
 БГНЕС

МВР обяви, че хиляди пияни и дрогирани водачи са на пътя. За съвсем кратък период пътните полицаи са установили близо 1460 души, шофиращи след употреба на алкохол и 731, които са управлявали автомобилите си под въздействие на наркотици. 

При това става дума само за междинни данни от операция, която започна веднага след трагедията на столичния булевард "Черни връх". При нея мъж с "Ауди" причини смъртта на две млади жени. За случая обвинение получи Георги Семерджиев, за когото МВР и прокуратурата обявиха, че е установено, че е шофирал под въздействието на наркотици.

После се оказа, че той е хващан да управлява автомобила си след употреба на наркотици и месец по-рано, но по някакъв странен начин е успял да избяга от полицаите, които са го арестували в Студентски град. 

Веднага след случая на бул. "Черни връх", тръгнаха масирани акции и проверки на пътя, след които бе обявено дори, че всеки трети проверен за наркотици се е оказал положителен. Отделно десетки отказваха да бъдат тествани. Като се има предвид, че тестовете, с които разполага пътната полиция, не са много и не се проверява всеки спрян по някаква причина водач, то със сигурност числото на дрогираните водачи на пътя е в пъти по-голямо от официално провереното и доказано от МВР.

 

Сега бе обявено, че проверените превозни средства от началото на операцията са над 370 000. До момента са съставени повече от 100 000 фиша и над 29 000 акта за административни нарушения.

Според статистиката на МВР, от началото на годината броят на тежките катастрофи е 4051. Загиналите в пътни инциденти за този период са 327, а ранените - 5164. След всички кампании, масирани операции, акции и проверки, накрая се оказва, че починалите в катастрофи през 2022 г. са със 17 повече от тези за същия период през 2021 г.

МВР С "ЛИНЕЕН ПОДХОД" И "ШИРОКООБХВАТЕН КОНТРОЛ" НА ПЪТЯ

Малко след встъпването си в длъжност служебният вътрешният министър Иван Демерджиев разпореди 13 мерки, част от тях предвиждат включването на около 8500 служители в осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а за основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т. н. "линеен подход".

Мерките предвиждат завишаване на контролната дейност в населените места по отношение управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи, както и повишен контрол, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.

Започна и специализирана полицейска операция, чиято цел е спазване на Закона за движение по пътищата. Проверките се извършват по метода широкообхватен контрол. Целта е да се проверят максимален брой водачи и превозни средства. Планирано е проверките да се правят регулярно всяка седмица на територията на различни областни дирекции на МВР в страната. Целта не е да се глобяват хората, а да се запазят човешки животи, обяви по Нова тв Алекси Кесяков, съветник на служебния министър на вътрешните работи. Служителите на МВР ще трябва да познават контингента на територията, на която работят, и ще следят за безопасността на движението.

Що се отнася до автомобилите на Пътна полиция, които ще се включват вътре в трафика и движението, Кесяков обясни, че те засега ще са обозначени. "Целта е ако тръгнете от тук към другия край на България, да не може да минете, без да срещнете такъв контролен патрул", обясни той. Ще се извършва контрол и на местата, където се паркират тежкотоварни автомобили. При потегляне ще се проверяват водачите за употреба на алкохол.

Ще се засили и контролът в населени места, в които от години има хора, които шофират без книжки или нерегистрирани превозни средства. Работна група пък подготвя мерки за безопасност, които ще бъдат представени на Министерския съвет през септември.

БЯСНА СКОРОСТ

"134 км/час на бул. "Черни връх" при ограничение 50 км/ч и 164 км/час на "Цариградско шосе" при ограничение 80 км/час. Това са най-високите скорости, засечени след началото на акцията по контрол на безопасността на движението, разпоредена на 12 август. На "Ботевградско шосе" също е отчетена скорост от 164 км/час. Данните изнесе заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Радослав Начев, предаде БГНЕС.

От началото на акцията до 18 август, т.е. само за 6 дни, служителите на СДВР са засекли 9211 превишения на скоростта. Издадени са 156 заповеди за отнемане на шофьорската книжка и регистрацията на колите. Общо нарушенията за тази седмица по Закона за движение по пътищата 2514. 

След жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" на кръстовището там се извършва 24-часов контрол на скоростта.

"За установените нарушения тепърва ще се търсят водачите. Глобите, предвидени за превишаване на скоростта, са 3 месеца лишаване от право да се управлява моторно превозно средство. Глобата е от 700 лв. до превишение на скоростта от 50 км над ограничението, като за всеки следващи 5 км глобата е 50 лв. Така шофьорът, карал със 164 км на "Ботевградско шосе" ще има глоба от 1250 лв. и 3 месеца без книжка, а този, който е шофирал на "Цариградско" шосе, ще получи глоба от 950 лв. и три месеца лишаване от право на управление на моторно превозно средство, тъй като там ограничението е 80 км/час", обяви комисар Начев. Глобите ще бъдат двойни, ако нарушенията бъдат повторени в рамките на 1 година.

Още

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3423
Варненският кмет бе даден на прокуратурата по казуса с Георги Гергов

01.12.2022

Обновена

3267
Джип с 18 мигранти катастрофира след гонка с полицията

01.12.2022

760