Медия без
политическа реклама

Прокурорски абсурди спасяват от затвора дрогирани и пияни шофьори

"Непознат ме черпи с неизвестно питие" се оказва валидно оправдание да не бъдеш съден, че си карал с 2,4 промила алкохол

7 юли 2022 г. Хора са оставили цветя и свещи край мястото на катастрофата, при която загинаха две момичета и за която е обвинен Георги Семерджиев. Гражданите протестираха срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя.
БГНЕС
7 юли 2022 г. Хора са оставили цветя и свещи край мястото на катастрофата, при която загинаха две момичета и за която е обвинен Георги Семерджиев. Гражданите протестираха срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя.

След ужасяващата катастрофа на бул. "Черни връх", при която на 5 юли, пометени от пиян и дрогиран шофьор загинаха 2 жени, по схемата "след дъжд - качулка" институциите започнаха да обясняват колко много правят срещу такива водачи. Чухме от прокуратурата как делата за шофиране след употреба на алкохол и наркотици са се увеличили. МВР започна акция, за да лови джигитите. Главният прокурор Иван Гешев пък не се посвени да използва смъртта на двете жени, пледирайки в своя защита срещу искането да бъде уволнен от поста, тъй като едно от нарушенията, за което се искаше отстраняването му, бе свързано с утвърдени от него указания "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".

Всеки трети шофьор е или повлиян от алкохол или наркотици, или е без книжка, или управлява превозно средство, което не е регистрирано. Това обяви Бойко Рашков в понеделник, докато отчиташе свършеното от МВР под негово ръководство в последната година (първо в служебните правителства миналото лято, а после и като редовен министър в кабинета "Петков").

Във вторник например, само до 16 ч. са спрени

 

20 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол

 

Половината от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а другите - с над 1,2. Четирима са отказали тест. Под въздействие на наркотици са засечени да шофират 14 души, други седем, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

Шофирането с над 0,5 промила алкохол или наркотици в кръвта е административно нарушение по Закона за движение по пътищата. 1,2 промила е границата, която поставя Наказателният кодекс. Шофирането с над тази концентрация алкохол в кръвта е престъпление, което се наказва с от една до три години затвор и с глоба от 200 до 1000 лева. Ако някой вече е бил осъден за това и бъде засечен да кара с над 0,5 промила, е заплашен от 1 до 5 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. За дрогираните зад волана също се предвижда лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 до 1500 лева, като ако деянието е извършено повторно, глобата остава същата, но затворът скача на от 1 до 5 години. Ако пък има катастрофа, употребата на алкохол или наркотици също квалифицира престъплението като по-тежко.

По думите на Рашков МВР е обявило война на тази изключително опасна транспортна среда. Но има и други органи, които трябва да се вземат в ръце и да отговорят на повишената опасност. "Не може полицейските служители да констатират на пътя водач с над 1,2 алкохол и 

 

прокурорът да обяснява как този човек не е знаел какво употребява

 

в ресторанта. Или пък друг случай, в който гражданинът е отказал дрегер, но е изпратен за кръвна проба, констатирано е алкохолно съдържание, след което прокурорът е преценил, че е нарушена процедурата, защото има само кръвно изследване", продължи Рашков и посочи, че такива случаи има много.

"Сега" разполага с няколко такива прокурорски постановления. Ето какво се вижда от тях.

28 февруари т.г. В 5.35 ч. сутринта е спрян Р. Д., който, оказва се, е с 1,64 промила алкохол в кръвта. Мъжът свидетелства, че приятелката му била на гости. Гледали филми, вечеряли и говорили цяла нощ. Станало обаче дума за баща му, който бил починал около година по-рано. Р. Д. много се разстроил и затова си налял уиски в чаша за чай и го изпил на екс. На разследващите казва, че не може да определи точно колко е изпил, но не било малко. Приятелката му обаче му казала, че й е лошо и иска да се прибере. Нейното жилище било недалеч и затова не намерили такси, което да изпълни толкова малка поръчка. В крайна сметка мъжът преценил, че е пил скоро, алкохолът още не го е хванал и може да откара момичето до дома му. Качили се в мерцедеса му, но след минути били спрени за проверка. Р. Д. отказал да бъде тестван с дрегер. Бил му съставен акт, издали му талон за кръвно изследване и го пуснали. Той сам отишъл в болница, за да бъде тестван и кръвното изследване показало 1,64 промила алкохол.

Прокурор Иван Димитров обаче приема, че обвинението срещу Р. Д. не е доказано по безспорен начин и затова делото срещу него трябва да бъде прекратено. Според прокурора

 

веригата на доказване е била прекъсната, тъй като мъжът не е тестван с дрегер

 

и е оставен сам да отиде в болницата за изследване. Показанията на дрегера биха послужили като ориентир, пише още прокурорът. Така има основателни съмнения каква е била концентрацията на алкохол в кръвта на Р. Д. при спирането му за проверка. Преписката е върната на МВР, за да продължи административното производство срещу мъжа за това, че е отказал дрегера.

Друг случай, този път с шофьорка, И. Г., хваната да кара "Порше Кайен"-а си с 2,4 промила алкохол в кръвта. Този път полицаите сами отвеждат дамата да даде кръв за изследването, а преди това е тествана с дрегер, който дава положителен резултат. Жената е спряна в центъра на София, защото пътните полицаи виждат, че криволичи с колата си. Разпитана като обвиняема, тя разказва, че с две приятели били на бар. Там пили безалкохолни коктейли. Но в един момент при тях дошъл непознат мъж и донесъл тъмна бутилка с неизвестно съдържание. 40-50 мин. той стоял с жените и на няколко пъти ги почерпил с неизвестното питие. Обвиняемата си тръгнала първа от заведението, защото се почувствала зле. След половин час си тръгнали и приятелките й, които също се почувствали отпаднали, виело им се свят и им се гадело. По-късно И. Г. се чула с тях и им разказала по телефона, че като се качила в колата си, установила, че е много зле и не може да шофира. Затова започнала да търси къде безопасно да спре. В това време била спряна от полицейския патрул.

"Няма доказателства, които да сочат и навеждат на категоричен извод обвиняемата да е седнала зад волана, знаейки, респективно съзнавайки, че непосредствено преди това действително е употребила алкохол. Липсват доказателства в обратна посока", пише прокурор Д. Славов, преди да прекрати делото срещу лековерната шофьорка.

И. Г., както и Р. Д. от първата история, имат и други нарушения на Закона за движение по пътищата.

В друго постановление за прекратяване на дело, с което "Сега" разполага, пък се казва, че тестът за наркотици, приложен по делото, трябва да се унищожи като вещ без стойност. Нищо че преписката се препраща към МВР за административното санкциониране на шофьора нарушител.

Интересен е и случаят на 30-годишния Б. М., син на собственика на една от големите млекопреработвателни компании в страната. В справка на МВР се вижда, че през март 2021 г. той е бил засечен край Садово, тъй като е шофирал мерцедеса си с висока скорост. За Б. М. по това време има данни, че е с отнета книжка, тъй като е отказал да бъде тестван с тест за наркотици при друго спиране на същата кола. Затова младият мъж е спрян край Първомай. На полицаите М. показал английска шофьорска книжка и за да бъде изяснена ситуацията, бил отведен до районното управление в Чирпан. Там станало ясно, че Административният съд в Стара Загора е отменил предварителното отнемане на шофьорското свидетелство на М. Той отказал да бъде тестван за наркотици и полицаите го тествали за алкохол, защото бил видимо превъзбуден и притеснен. Мъжът

 

обяснил в управлението, че не иска да се тества за наркотици, защото преди дни е употребявал,

 

докато е бил на Пампорово. Полицаите докладвали случая на заместник районния прокурор на Пловдив и било образувано разследване за шофиране след употреба на наркотици. Той бил задържан, като със съдебно разпореждане принудително му били взети кръв и урина. През цялото време той заплашвал полицейските и медицинските служители, че ще загубят работата си. Оказало се и че макар да има 2 присъди за шофиране след употреба на наркотици, не му е направена полицейска регистрация.

В крайна сметка обаче експертизата на МВР показала, че в кръвта и урината му няма следи от наркотици. Постъпили обаче оперативни данни, че служителите от института по криминалистика на МВР са били склонени с материална облага да манипулират биологичния материал. Извършена е втора експертиза, която показва завишени количества на метадон, метамфетамин и амфетамин. Б. М. все още не е привлечен като обвиняем. В МВР няма данни и какво е направила Софийската градска прокуратура с материалите за "чистата" проба.

Колкото и строги да са наказанията, които законът предвижда за подобни провинения, докато извършителите живеят с основателното усещане, че дори да ги хванат, нищо няма да им се случи, войната по пътищата ни няма да свърши. И ще я караме от кампания в кампания след поредната невинна жертва.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата