Quantcast

Медия без
политическа реклама

Задържан е шофьорът, който уби две млади жени в София

Георги Семерджиев беше изведен с белезници близо 8 часа след задържането му

06 Юли 2022Обновена

Избягалият шофьор от тежката катастрофа в София Георги Семерджиев е задържан, съобщи NOVA. Произшествието в центъра на София късно снощи отне живота на две млади жени на 22 и 26 години. Специалният отряд  "Кобра" е участвал в ареста. Семерджиев се е укрил в сграда, близо до местопроизшествието. Близо 8 часа продължиха следствените действия в жилището, където беше открит мъжът. Той беше изведен с белезници в 20:50 ч.

Ясен Тодоров от НСлС заяви, че Семерджиев е открит в "не съвсем адекватно" състояние. Ще бъде заведен в медицинско заведение, за да му бъде взета кръвна проба. Мъжът е бивш футболист на ФК Левски и на Спортист Своге. През 2010 г. е задържан за участие в "черно тото".

Миналата нощ джипът на Семерджиев - Ауди Q7 се е въртял по таван няколко пъти и се е разцепил на две. Едната част е ударила асансьора на метростанция "Европейски съюз" и разрушава кабината, а другата е помела двете жени, които са били на тротоара в този момент. И двете са загинали на място.

В автомобила, причинил катастрофата, е пътувала и жена, чиято самоличност също е установена, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Главният прокурор Иван Гешев възложи разследването на екип от Националната следствена служба.

КАТ установи множество нарушения при причинителя на катастрофата, който е избягал от местопроизшествието. "Автомобилът е с фалшиви номера - има софийска регистрация, а е с немски номера. В него са намерени синя лампа и стоп палка. Собственикът е с швейцарска книжка, която е отнета, има над 50 нарушения", обясни Тенчо Тенев, шеф на КАТ-София, който пристигна на мястото на катастрофата.

В следобедните часове днес на мястото на инцидента се събраха таксиметрови шофьори и блокираха движението с техните автомобили. Исканията им са да се засилят мерките срещу пияните и дрогирани водачи на пътя. Протест срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя се организира и в социалната мрежа Фейсбук. Демонстрацията е насрочено за 18.30 часа тази вечер. „Призовавам всички, които смятат вчерашния "инцидент", не - това УБИЙСТВО, за резултат от повсеместната корупция, превзела МВР и всички държавни органи, да излезем днес в 18:30 на това кръстовище, за да почетем паметта на нелепо погубените млади момичета и да поискаме сметка от отговорните", пише в описанието на събитието.

 

Криминално досие

Издирваният мъж е излязъл тази година от затвора, съобщи "24 часа". В края на миналата година той е бил осъден на 8 месеца затвор за разпространение на дрога след споразумение с прокуратурата. Бившият футболист има и още едно осъждане, по което е бил реабилитиран.

Но според Националната следствена служба, на която е възложено разследването за тежката катастрофа, мъжът няма предишни осъждания. През 2010 година той бил задържан при спецакция на ГДБОП срещу черното тото. През годините има данни, че се е занимавал и с наркоразпространение, коментира пред dir.bg Мария Павлова, завеждащ специализиран отдел 01 на НСлС, който се занимава с тежките произшествия на пътя.

 

Говорител

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обвини законодателната власт, че е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата. По думите на Милева, в рамките на последните две години главният прокурор отправи към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във Висшия съдебен съвет поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта, каза още Сийка Милева.

Тя бе категорична, че прокуратурата очаква органите на МВР да издирят извършителя на "поредното тежко" престъпление на пътя, довело до загубата на два човешки живота.

 

 

Още по темата