Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвиненият за трагедията на "Черни връх" може да се измъкне за наркотиците

Две експертизи по делото си противоречат дали Георги Семерджиев е употребил амфетамин преди катастрофата

29 Март 2023Обновена
БГНЕС
Георги Семерджиев

Георги Семерджиев, обвинен за катастрофата на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени, може да бъде оправдан за шофиране след употреба на наркотици. Това стана ясно на днешното съдебно заседание, на което бяха изслушани заключенията на вещите лица, извършили токсикохимичната експертиза и съдебнохимическата експертизи, предаде БНТ.

 Първата експертиза е установила наличие на метамфетамин, но без да е ясно с каква концентрация. Вещите лица, които са работили по нея, обаче, заявиха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Пробата е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи дали в кръвта има наличие на алкохол.

Вещите лица, изготвили съдебнохимическата експертиза излязоха с друго заключение - изследваната проба кръв не показала наличие на синтетични наркотици и производни. Използвани са два метода с различна чувствителност, а пробата, отишла при тях, не била замразена, казаха те пред съда.

Разминаването в двете заключения беше обяснено от едно от вещите лица с различните апаратури и методи, както и чувствителността на техниката.

Психиатър, разговарял със Семерджиев, заяви, че при беседа с него той е споделил, че може би е взел метамфетамин от 5 до 7 дни преди катастрофата.

"Пробите са невалидни и са ги изследвали като невалидни. И като невалидни са установили, че има такова нещо. И двете са компрометирани и не са събрани по определения в наредбата ред. Т.е. не могат да бъдат взети предвид по отношение на съда, защото кръвта е била замразена", обясни Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

"Сега" припомня, че веднага след задържането на обвиняемия, което се случи часове след катастрофата, водещият разследването Ясен Тодоров заяви, че Семерджиев е отказал да даде кръв за проба, с която да се установи дали е шофирал под влиянието на наркотици и алкохол. Не му е била взета кръв нито през онези 6 часа, в които беше държан от полицията, нито после в ареста. Наложило се е да го закарат в МВР болница.

"Още нямаме резултат от назначената кръвна експертиза, но иззехме достатъчно количество кръв въпреки неговата съпротива“, каза Тодоров седмица след задържането на Семерджиев. Още тогава се появиха съмнения, че заради забавянето в работата на разследващите може да не се докаже употреба на наркотични вещестра от Семерджиев в деня на инцидента.

Над 40 общо са назначените експертизи по делото. Останалите експертизи, които бяха приети, сочат, че джипът на Семерджиев е бил с фалшиви номера и преди катастрофата се е движил с над 166 км в час.

Още по темата