Медия без
политическа реклама

Съд потвърди 20 г. затвор за причинилия трагедията на "Черни връх"

Апелативните магистрати потвърждават изцяло и присъденото обезщетение от 700 000 лв.

22 Апр. 2024Обновена
Георги Семерджиев
БГНЕС
Георги Семерджиев

Софийският апелативен съд е потвърдил 20-годишната присъда за жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която през юли 2022 г. загинаха две млади жени. Това предаде bTV, като се позова на адвокатите на близките на жертвите. По-късно и от съда обявиха, че изцяло потвърждават присъдата на Софийския градски съд.

Миналия април първата инстанция той призна за виновен и осъди на 20 години затвор при първоначално строг режим 36-годишния Семерджиев. 

По обвинението за убийство по непредпазливост градският съд прие, че на 5 юли 2022 г. в София Семерджиев е нарушил правилата за движение по пътищата и така е причинил смъртта на повече от един човек, заради което го осъжда на 16 г. затвор. За това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин подсъдимият получи допълнително 2,5 г. затвор. Семерджиев е признат за виновен също, че на 10 юни показал фалшив документ от Швейцария за управление на автомобил, за което получава 5 години лишаване от свобода. За фалшивите номера на колата получава 11 месеца лишаване от свобода. За притежание на метамфетамин – наказание от 3 години затвор и глоба от 7000 лева.

Апелативният съд потвърждава и присъденото за близки на загиналите обезщетение от общо 700 000 лв., както и разноските по делото. 

Решението на САС не е окончателно. То може да се атакува и пред Върховния касационен съд, който ще има последната дума по случая. Вероятно дотогава и присъдата няма да бъде обявена. Законът за съдебната власт казва, че актовете на съдилищата, с изключение на тези по наказателни дела, с които подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание, се публикуват незабавно след постановяването им на сайта на съда. Съдилищата нямат право да публикуват решенията си, с които присъдите са влезли в сила, докато не получат уведомление от прокурора, че са предприети действия по привеждането им в изпълнение. Тази промяна беше направена, за да намали рисковете подсъдимите да се укриват, преди да чуят окончателната си присъда. В случая обаче Семерджиев е в ареста.

Делото срещу него ще се запомни и с разкритията за полицейски чадър над него.

Сериозен "полицейски чадър" е имало над Георги Семерджиев, който предизвика жестоката катастрофа на бул. Черни връх" през юли в София. Пред БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев цитира доклада на инспектората на МВР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Георги Семерджиев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?