Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвиненият за катастрофата на "Черни връх" отрича да е шофирал

Георги Семерджиев твърди, че друг е управлявал автомобила в момента на инцидента, а с него са се возили още две момичета

10 Апр. 2023
БГНЕС
Георги Семерджиев

Обвиненият за катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при която бяха убити две млади жени, отрича да е шофирал автомобила с в нощта на инцидента. "Не управлявах аз автомобила в момента на катастрофата. Друг човек го управляваше, искаше да го вземе рент-а-кар", заяви Георги Семерджиев днес пред съда, предаде БНТ.

По негови думи той разполага с няколко коли, които отдавал под наем. В деня на инцидента се е возил в автомобила заедно с още трима души. "Тръгнахме от паркинга на "Макдоналдс" и той управлява няколко минути до инцидента. В колата бяхме шофьорът, аз и още две момичета. Аз включих полицейската лампа, за да караме по-спокойно, защото всеки като види полицейска кола ще спре. Виждах светофара и казах на шофьора да намали, но той не намали. Очаквах таксиметровия шофьор да спре, но той не го направи. Спомням си преминаването на кръстовището и след това нещо не си спомням", каза Семерджиев.

Към момента няма събрани доказателства, че по време на катастрофата обвиняемият е бил с други хора в автомобила. Първоначално се твърдеше, че с него се е возила уволнената полицайка Симона Радева, но впоследствие прокуратурата отхвърли тази теза. Знае се, че единственото открито ДНК в колата е това на Георги Семерджиев. На видеозаписи се вижда, че 17 секунди след катастрофата Семерджиев излиза през предната дясна врата на колата и бяга. В джипа остават телефони, ключове, дясната му маратонка. Други хора не са заснети от камерите. 

Обвиняемият твърди още, че не си спомня как е избягал от мястото на катастрофата "Спомените ми се върнаха вкъщи, когато се събудих сам. Помня, че влязоха полицаи. Бях без дрехи. Бутнаха врата и влязоха полицаите. Не си спомням аз как съм влязъл. Никога не съм употребявал наркотици", свидетелства Семерджиев.

Пред съда той категорично отрече да е шофирал с фалшива книжка от Швейцария. "Не помня коя година се явих на изпит там. Нямам българска шофьорска книжка. Мисля, че в Цюрих ми издадоха книжка. Вероника Никифорова беше с мен и видя как ми издават книжката, ние бяхме заедно. Човек ми я даде в Швейцария тази книжка. Това беше отдавна и не мога да се сетя къде точно. Представи се за длъжностно лице", твърди Семерджиев.

Той разказа и за проверката в "Студентски град" месец преди катастрофата през юли миналата година. Тогава е спрян с автомобила си от служители на 7-мо Районно управление. Тогава му е направен тест за наркотици, който излиза положителен. "Спряха ме за проверка и ме тестваха за наркотици. Не ме задържаха и аз си тръгнах, защото никой не ме задържа. Не бях употребил, не знам защо теста е положителен. Не знам защо не отидох на кръвна проба", спомня си Семерджиев. "Знаех, че ме издирват заради спирането в Студентски град, разбрах от от мои източници. Не съм употребявал наркотици в деня на катастрофата, както и предните дни. Във въпросното "Ауди" не съм пренасял наркотици. Може да съм возил познати, които употребяват наркотици, но не знам конкретно кой. Колите се дават рент-а-кар и може някой да ги е оставил", каза още обвиняемият. 

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разкри преди време, че след като Семерджиев е бил спрян за проверка в "Студентски град" и е предал документите си на полицаите, шофьорът е избягал. "Разпоредил съм детайлно да се изясни как се е получило така, че когато полицейски служители спрат водач за проверка, той успява да избяга. Това е озадачаващо и за нас. Кои са били служителите, какво точно са извършили, дали са го преследвали и как не са го заловили?", каза Рашков след задържането на Семерджиев. 

Ключови думи:

Георги Семерджиев

Още по темата