Медия без
политическа реклама

Георги Семерджиев получи 20 г. затвор за трагедията на "Черни връх"

21 Апр. 2023Обновена
БГНЕС

Софийският градски съд постанови наказание от 20 г. лишаване от свобода за Георги Семерджиев, който е подсъдим за катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, предаде bTV. Той бе признат за виновен по общо 5 обвинения. Присъдата подлежи на обжалване.

По обвинението за убийство по непредпазливост съдът прие, че на 5 юли в София Семерджиев е нарушил правилата за движение по пътищата и така е причинил смъртта на повече от един човек, заради което го осъжда на 16 г. затвор. Затова, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин подсъдимият получи допълнително 2,5 г. затвор. Семерджиев е признат за виновен също, че на 10 юни показал фалшив документ от Швейцария за управление на автомобил, за което получава 5 години лишаване от свобод. За фалшивите номера на колата получава 11 месеца лишаване от свобода. За притежание на метамфетамин – наказание от 3 години затвор и глоба от 7000 лева. 

Адвокат Пламен Димитров, който представлява роднините на Хариет, която загина при катастрофата на „Черни връх“, поиска от съда максималната присъда от 20 години затвор за убийство. Поиска и обезщетение на стойност 250 000 лева за петима нейни роднини за причиняване на болка и страдание.

На последното съдебно заседание обвиненият за катастрофата на столичния бул. "Черни връх" Семереджиев отрече да е шофирал автомобила с в нощта на инцидента. "Не управлявах аз автомобила в момента на катастрофата. Друг човек го управляваше, искаше да го вземе рент-а-кар", заяви той. 

Преди това пък стана ясно, че Семереджиев можеше да бъде оправдан за шофиране след употреба на наркотици. Първата експертиза е установила наличие на метамфетамин, но без да е ясно с каква концентрация. Вещите лица, които са работили по нея, обаче, заявиха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Пробата е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи дали в кръвта има наличие на алкохол.

Вещите лица, изготвили съдебнохимическата експертиза излязоха с друго заключение - изследваната проба кръв не показала наличие на синтетични наркотици и производни. Използвани са два метода с различна чувствителност, а пробата, отишла при тях, не била замразена, казаха те пред съда.

Ключови думи:

Георги Семерджиев

Още по темата