Медия без
политическа реклама

Служители на МВР са помогнали на Семерджиев да се укрие

Втора поредна вечер на мястото на трагедията в София се провеждат мирни протести срещу корупцията и безнаказаността

07 Юли 2022Обновена

Служителка на столичното Първо РПУ е помогнала на задържания Георги Семерджиев да се укрие след фаталната катастрофа, която отне живота на две жени, съобщи bTV, като се позовава на свои източници. По първоначална информация служителката се е возила в автомобила на бившия футболист, но после станало ясно, че тя му е съдействала само при укриването. Според БНТ се оказва, че не само тя е помогнала, включили са се и други полицаи с логистична помощ.

Разследващите са установили, че Семерджиев се е обадил на полицайката. Тя му е помогнала да се снабди със стълба, тъй като не е имал ключ за апартамента, в който беше задържан. По случая се води разследване от дирекция "Вътрешна сигурност".

По време на разпита ѝ тя е разказала, че след катастрофата полицаи от 4-то РПУ са отишли до автомивката на Семерджиев, откъдето са взели стълба и са я занесли до апартамента в "Лозенец", където е живеел, съобщи БНТ. Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията, че служителката на МВР е била във връзка със Семерджиев. В момента въпросната жена е в болничен.

На 35-годишния Георги Семерджиев, отнел живота на две момичета, вече е повдигнато обвинение, което предвижда затвор от 5 до 20 години. Той е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици, днес се чака произнасяне на съда и тогава да бъде тестван, съобщи зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров пред Нова тв. Тодоров се оправда с НПК и изтъкна, че благодарение на НСлС и СДВР вчера Семерджиев е открит толкова бързо. Той на няколко пъти отклони въпросите към политическото ръководство на МВР. 

Тодоров потвърди, че Семерджиев е бил задържан с дрога съвсем наскоро. Освен това преди година той е бил заловен с половин кг марихуана и около 300-400 гр кокаин. След споразумение с адвоката му и прокурора е получил 8-месечна присъда, която е излежал. Впоследствие след освобождаването му обаче изобщо не е бил наблюдаван от отговорната за това служба в МВР, посочи Рашков, за което е разпоредена проверка.

Семерджиев е отнета шофьорска книжка още от 2005 г. След това се е сдобил с фалшива шофьорска книжка, издадена в Швейцария. Предприемани многократно действия от МВР, включително са изпращани материали до прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за шофиране без правоспособност. Държавното обвинение обаче е давало указания да се наложи единствено административно наказание. Семерджиев не е бил защитен свидетел, но е давал показания по дело за наркотици. 

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че е разпоредил да бъде извършена проверка по всички случаи, в които Семерджиев се е сблъсквал със служителите на МВР. Той даде пример, че мъжът е бил спрян от полицаи, но по време на проверката е успял да избяга. "Озадачаващо е как се бяга по време на проверка", коментира Рашков. Ще бъде установено кои са служителите, които са спрели Семерджиев, какво са констатирали те, дали са го преследвали, след като избягал и други детайли.

Според информация на БНТ Семерджиев гравитира около скандално известния в криминалните среди бизнесмен Христофорос Аманатидис - Таки. В оперативни разработки той е засечен, че отговаря за доставката и разпространението на наркотици (основно кокаин) в район "Студентски" и основно в нощните заведения в Студентски град. През последните години Семерджиев е поел и контрола над дилърите в района. Има също данни, че той е плащал за осигуряването на полицейски чадър над тази дейност.

 

ВОЙНА

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че държавата започва война срещу рецидивистите зад волана. По този повод МВР стартира мащабна полицейска акция в цялата страна срещу водачи, които шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Операцията започва веднага, но няма крайна дата, уточни Бойко Рашков.

 

КАТ

"Семерджиев употребил при този случай повече от един амфетамин", уточни шефът на Пътна полиция Тенчо Тенев. Автомобилът е спрян от движение. Не е имало други санкции. Тенев разказа подробно и как на 11 юни т.г. са били извикани от колегите от Седмо РПУ в столицата, които били хванали след преследване Семерджиев в Студентски град. Той не спрял на стоп палка на полицаите, те го подгонили и го хванали, след което извикали екип на пътна полиция да направи тест за наркотици. При проверката е установено, че той е бил на няколко вида амфетамини. Колегите са написали доклад и са го оставили на полицаите от Седмо РПУ, които са започнали досъдебно производство и е трябвало да го задържат, обясни Тенев. На въпрос защо не е бил задържан, шефът на столичния КАТ отговори: "Не знам защо колегите не са го задържали".

От думите на Тенев  се разбра, че Семерджиев е рецидивист на пътя с купища нарушения. „Нарушенията му са толкова много, че са му отнети 85 точки - почти три пъти по 39 точки. Това означава, че е създавал много сериозни проблеми“, обясни началникът на Пътна полиция. Нарушенията били по цялата палитра на Закона за движение по пътищата. В КАТ не знаят откъде мъжът е успял да се снабди със стоп палка, сините лампи са лесно достъпни, защото се продават свободно на пазара.

Наскоро Семерджиев е излязъл от затвора, където е лежал по 8-месечна присъда за разпространение на наркотици, получена след споразумение с прокуратурата. Той е подсъдим и за телесна повреда, която е нанесъл при сбиване между футболни агитки.

Междувременно станаха известни имената на двете млади жени, които Георги Семерджиев погуби на столичния бул. "Черни връх". Това са 26-годишната Христина Дилева от Пловдив и 22-годишната Хариет Стефанович от София.

Столична община или МВР да осигурят средства за поставяне на повече стационарни камери за контрол на скоростта. Това поиска комисар Тенев от Столичния общински съвет, който днес изслуша шефа на КАТ в столицата. Пред СОС Тенев нарече Георги Семерджиев "системен наркоман". Полицаят каза и че са необходими повече катаджии, които да следят за автомобилното движение в града. Той призна, че в крайните квартали на София няма патрули на КАТ. В същото време съобщи, че всяка вечер 15 автомобила на „Пътна полиция“ следят за гонки в столицата. Тенев увери, че тези данни са „истински“, като добави, че КАТ не може да огрее навсякъде. Булевардите с най-голям трафик и най-много ПТП са Околовръстния път – 200 за 2022 г., Цариградско шосе – 103, „Черни връх“ – 51. 

Близо 30 на сто от тестваните шофьори в София управляват МПС под въздействието на упойващи вещества, съобщи още Тенев. "От 30 проби за наркотици - 5 са положителни, а от 200 проби за алкохол - 8 са положителни. Нарушителите са предимно млади хора, тази статистика е стряскаща", коментира шефът на КАТ. "Само от началото на 2022 година до настоящия момент двете камери, които Столична община подари на КАТ, са заснели 25 000 нарушения. На бул. "Черни връх"  са регистрирани над 1150 нарушения от началото на юни 2022-а до настоящия момент", каза още полицаят.

 

Прокуратурата vs. МВР

В сряда прокуратурата обвини вътрешния министър Бойко Рашков разпространява невярната информация, че Георги Семерджиев е защитен свидетел и затова е със специална охрана.

МВР уточни пред „Сега“, че министърът изобщо не е визирал Семерджиев, когато пред депутатите от вътрешната комисия, спомена, че има хора с висящи дела, които се охраняват като защитени свидетели. От МВР се удивиха как прокуратурата е успяла само за час да направи справка по всички дела в държавата и да установи, че Семерджиев не е защитен свидетел.

Така или иначе пред депутатите Рашков е говорил за лицето Ивайло Серафимов. Справка за Серафимов, с която „Сега“ разполага, показва, че той е осъждан 21 пъти. От 26 октомври 2020 г. по нареждане на спецпрокуратурата той получава статут на защитен свидетел и е охраняван от МВР.

До 13 април 2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво. Възникват много въпроси, изрежда МВР:

- Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата?

- Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?

- Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?

- Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на "Вътрешна сигурност" - МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

 

ПРОТЕСТИ

Втора поредна вечер на мястото на трагедията се провеждат мирни протести, спонтанно организирани в социалните мрежи срещу корупцията и безнаказността. Стотици хора се събраха и блокираха кръстовището на бул. "Черни връх" с булевардите "Арсеналски" и "Свети Наум" пред столичния хотел "Хемус".

Както и вчера призивите на протестиращите са за справедливост и възмездие за отнетите невинни човешки животи от рецидивист, добре познат на полицията.

"Да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали този "човек" да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа; да се предприемат спешни акции срещу всички останали джигити с десетки нарушения на пътя; да се предвидят по-строги санкции за джигитите, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви", настояват присъстващи.

 

Какво се случи: 

Избягалият шофьор от тежката катастрофа в София Георги Семерджиев е задържан, съобщи NOVA.  Произшествието в центъра на София късно снощи отне живота на две млади жени на 22 и 26 години. Специалният отряд  "Кобра" е участвал в ареста.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата