Медия без
политическа реклама

МС отпусна спешно половин милиард лева за "Страйкър"

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето за БТР-ите за Украйна, а Радев се срещна със запасните офицери

06 Дек. 2023
 Бронирана машина "Страйкър"
Бронирана машина "Страйкър"

Правителството одобри спешно отпускането на половин милиард лева - 263 300 000 долара, като първа вноска за покупката от САЩ на брониранираните бойни машини "Страйкър". Плащането трябва да бъде извършено до 15 декември.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г., за извършване на плащане по Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“, гласи официалното съобщение.

Договорът бе ратифициран със закон от Народното събрание на 01.12.2023г.  Той бе подписан в изпълнение на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия, твърдят още от МС.

Сделката предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията Stryker. Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане следва да бъде направено тази година.

В проекта е записано още, че общата сума по проекта е прогнозна, като предвид естеството на договорите по Програмата за чуждестранни военни продажби, в случай на необходимост, промяната на стойността на договора ще се извършва по реда на Закона за международните договори на България. Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на данък добавена стойност (ДДС), мита и други; заплащане на транспортни разходи.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят да е през първото тримесечие на 2028 г. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г. с темп на доставките от десет машини на месец.

Народното събрание одобри днес предложението на правителството за покупка на американски бронирани машини за българските сухопътни войски. Сделката е за 198 машини "Страйкър" (Stryker) и свързано с тях оборудване на стойност около 1. милиарда долара или 2. милиарда лева без ДДС.

В същото време парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото на президента Румен Радев върху даването на 100 стари БТР-и  на Украйна. Това стана с 11 гласа "за" и 4 "против" от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Повече от половин година дебатираме по темата и тези машини от състава на МВР са обявени за излишни и не им трябват от години, каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС), цитиран от БТА. По думите му МВР се е опитало да продаде въпросите машини, но е нямало интерес. Трябва ти всичко, когато си във война, каза Гаджев по повод въпроси на опозицията защо тази техника трябва на Украйна, но не и на страната ни. Българската държава има много по-съвременна техника, добави депутатът.

Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев преди началото на комисията. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високопроходима техника, добави Тагарев.

Президентът Румен Радев открито се противопостови на евроатлантическото мнозинство в парламента и даде да се разбере, че ще се противопоставя по всякакъв начин на военна помощ за Украйна, като наложи вето върху даването на Киев на 100 БТР-и.

По време на дебата стана ясно, че машините са на 43 години, не е възможно да бъдат ремонтирани у нас. 

Съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев репликира, когато бе обявено, че машините не са необходими на България и подчерта, че държавният глава също работи с професионалисти и в неговата администрация също има специалисти в тази област. Той настоя да "имаме доверие на администрацията на президента".

Очаква се ще в петък ветото ще бъде гласувано и в пленарната зала.

Радев проведе среща със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), цитиран от прессекретариата си. 

Радев призовал "за още по-тясно взаимодействие между СОСЗР с Министерството на образованието и науката за развитие на патриотичното възпитание у нас, което заслужавало много по-голямо внимание от страна на институциите". Откроена била и дейността на СОСЗР за опазване на културно-историческото наследство чрез опазване и поддържане на военните паметници в България, за което организацията може да изпълнява и водеща роля.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва представлява голямата част от запасното войнство в България. Структурата на организацията включва 43 областни организации в цялата страната, в които са учредени 300 общински организации, под чието ръководство са 653 дружества и клубове. Общата численост на членовете на СОСЗР е около 27 600 души.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата