Медия без
политическа реклама

НС одобри военна сделка със САЩ за 2.5 млрд. лева

Това стана по предложение на правителството да се закупят 198 американски бойни машини „Страйкър“

09 Ноем. 2023
Илияна Димитрова
Военният министър Тодор Тагарев увери депутатите, че това е добро решение за българската армия.

Народното събрание одобри днес предложението на правителството за покупка на американски бронирани машини за българските сухопътни войски. Сделката е за 198 машини "Страйкър" (Stryker) и свързано с тях оборудване на стойност около 1.4 милиарда долара или 2.5 милиарда лева без ДДС. За решението гласуваха 134 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против и въздържали се бяха 57 депутати от "Възраждане", БСП и ИТН.

От опозицията, както се очакваше, обвиниха управляващите, че продават националните интереси, защото искат да закупят остаряло американско оръжие с лоши бойни и технически характеристики, което няма да може да се ремонтира у нас. Според опозиционните депутати правителството иска да възложи подписването на служител на военното ни министерство с ранг директор – тоест, няма да бъде подписано от министъра или негов заместник.

На критиките отговори министърът на отбраната Тодор Тагарев, който се включи в парламентарния дебат. Той твърди, че въпросните машини са влезли на въоръжение в американската армия през 2017 г., тоест, не са остарели. Според докладите на експертите на неговото ведомство, „Страйкър“ предлага най-добрия баланс между мобилност, защита и въоръжение. Те ще бъдат снабдени с най-модерните противотанкови ракети, увери Тагарев, комуникационно оборудване, симулатори за обучение и резервни части, и ще бъде създаден капацитет за ремонт на машините в един от заводите на българската компания „Терем“. По думите му, още преди да приключи изпълнението на договора, българската армия ще има някои боеспособни подразделения. Той призна, че подписването на договора ще бъде възложено на директор на дирекция, упълномощен от Министерския съвет, но подчерта, че това е приемливо, тъй като от американска страна подпис ще положи служител със сходен ранг.

В защита на сделката се включи депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, който оглавява парламентарната комисия по отбрана. Той посочи, че с настоящото решение на парламента ще се отмени друго решение от 2018 г. за покупка на бронирани машини. Първата процедура е приключила неуспешно. Били са потърсени оферти от производители, като предложението на американското правителство е било за повече машини на по-ниска цена.

"СЕГА" припомня какво точно се предвижда в проекта:

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията Stryker, в състав от: 90 броя ХМ1296 Infantry Carrier Vehicles - Dragoon (ICVD); 17 броя М1126 Infantry Carrier Vehicles (ICV); девет броя М1132 Engineer Squad Vehicles (ESV); 33 броя М1130 Command Vehicles (CV); 24 броя M1133 Medical Evacuation Vehicles (MEV); десет броя М1135 Nuclear, Biological, Chemical Reconnaissance Vehicles (NBCRV); три броя М98ЗА4 Heavу Expanded Mobility Tactical Truck (НЕМТГ) Light Equipment Transports (LET) в комбинация с Modular Catastrophic Recovery System (MRCS); три броя М1120A4 НЕМТТ Load Handling Systems; три броя М984А4 НЕМТT Wrecker; шест броя М978А4 НЕМТТ Fuel Servicing Truck (Tanker).

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане следва да бъде направено тази година.

В проекта е записано още, че общата сума по проекта е прогнозна, като предвид естеството на договорите по Програмата за чуждестранни военни продажби, в случай на необходимост, промяната на стойността на договора ще се извършва по реда на Закона за международните договори на България. Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на данък добавена стойност (ДДС), мита и други; заплащане на транспортни разходи.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят да е през първото тримесечие на 2028 г. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г. с темп на доставките от десет машини на месец.

На всички машини ще бъде инсталирано и интегрирано комуникационно-информационно оборудване, отговарящо на изискванията на Министерството на отбраната (МО) за оперативна и техническа съвместимост с оборудването, което към момента се използва в Сухопътните войски от състава на Българската армия.

В обхвата на проекта са предвидени още: обучение на личен състав от Сухопътните войски за експлоатация и техническа поддръжка на всички типове машини и системи; доставка на учебни пособия и тренажори за подготовка; доставка на първоначален комплект от резервни части и консумативи; първоначална логистична поддръжка за подпомагане на процеса по усвояване на експлоатацията и поддръжката на машините; мобилни полеви работилници за ремонт и/или възстановяване на бойни повреди.

За осигуряване на подготовката на личния състав и бойните действия на формированията от състава на механизираната бригада ще бъдат придобити съответните количества артилерийски, стрелкови бойни припаси и управляеми противотанкови ракети. Придобиването на бойните припаси ще е обект на допълнителни договори по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, които се очаква да бъдат получени в Министерството на отбраната в края на настоящата/началото на следващата 2024 г.

Ключови думи:

Страйкър