Quantcast

Медия без
политическа реклама

НС ратифицира договора със САЩ за машините "Страйкър"

Това е ''малък празник'' за сухопътните войски, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев

Илияна Димитрова
Министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Народното събрание ратифицира договор на стойност 1.2 милиарда долара за покупка на бронирани машини ''Страйкър'' за сухопътните войски. Договорът е подписан на 6 септември т.г. в САЩ и на 17 ноември в София. Предвидено е доставките на машините да започнат през третото тримесечие на 2025 г. 

''За'' ратификацията гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и трима души от ИТН. Против бяха двама от ИТН и парламентарните групи на БСП и "Възраждане".

 

КАКВО ПРЕДВИЖДА ДОГОВОРЪТ

Договорът е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales, която регламентира възможностите за американско военно оборудване и техника. Прогнозната стойност на договора е над 1 милиард и 208 милиона долара. Предложената от американска страна схема за изплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Договорът предвижда да закупим 196 машини ''Страйкър'' и 15 спомагателни машини. Ще има и инвестиционно сътрудничество и участие на българската индустрия в производството на машините - държавната компания ''Терем'' ще бъде подизпълнител и ще работи съгласно критериите на производителя ''Дженеръл Дайнамикс''. 

 

ДЕБАТ

Разискванията по ратификацията на договора се превърнаха в диалог между депутатите на "Възраждане", които са най-големите противници на закупуването на машините ''Страйкър''. От време на време със същата теза се изказваха и от БСП.

Според соцдепутата Румен Гечев това е ''унизителен договор'', а цената му е прогнозна и може да се вдигне. Националистът Димо Дренчев пък допълни, че не е ясно какво ще получим. "Не се купуват бронирани машини, а се купува такса спокойствие за сглобката, купуват се изборни резултати, кодове за машини и пауза по закона ''Магнитски'', заяви той. Съпартиецът му Ивайло Чорбов пък стигна още по-далеч. Той заговори за това, че ако проектът не се реализира, то министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да получи смъртно наказание. "Нека не забравяме, че националноотговорните държави и войски имат смъртно наказание в определени случаи", каза Чорбов.

Министър Тагарев се опита да се ''абстрахира от психическите атаки'', идващи от ''Възраждане'', както самият той заяви. Според него ратифицирането на договора ще се превърне в ''малък празник'' за сухопътните войски, които от години чакат нова техника. Той отговори на критиките на националистите и БСП за неяснотите около договора с това, че САЩ работят с над 60 страни по света, т.е. с целия демократичен свят. И припомни, че в договора са уточнени количествата - 196 машини ''Страйкър'' и 15 спомагателни машини, както и графикът. "Договорът предвижда значително индустриално участие от страна на България за последваща поддръжка на машините. Тук ще имаме работа за десетилетия напред", заяви министърът. 

Тагарев обясни, че инвестиционният разход е малко по-широк, понеже в неговото изпълнение са включени серия от договори, а това е само първият. Що се отнася до доставката на боеприпаси и индустриалното участие при производство на такива боеприпаси - това е предмет на следващ договор, като вече има заявен интерес за производството на боеприпаси.

Още по темата