Медия без
политическа реклама

Тагарев опроверга Борисов, че има проблем с договора за "Страйкър"

Военният министър очаква следващият вот на недоверие да е в сектора на отбраната

07 Ноем. 2023
Тодор Тагарев и Бойко Борисов
Пресцентър на ГЕРБ
Тодор Тагарев и Бойко Борисов

Няма никакви проблеми с решението за машините „Страйкър“. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва във второто издание на конференцията „Технологии срещу дезинформацията 2.0“, цитиран от БТА. Тагарев отговори на журналистически въпрос, свързан с изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Ловеч, в което той заявява, че правителството е взело решение за проекта, без да има решение на Народното събрание.   

Правителството одобри проекта на договор за придобиване на бойни машини "Страйкър" от САЩ. България планира да купи 198 машини. Сделката за тях се очаква да възлезе на поне 2,5 млрд. лв. Тя вече бе одобрена от комисията по отбрана и тази по финанси в парламента.

Във връзка с проекта за придобиване на бойните машини, Тагарев увери, че са действали максимално бързо и експедитивно, както в Министерството на отбраната, така и в Министерския съвет. Проектът за инвестиционен разход е в Народното събрание (НС), той мина по спешност през двете водещи комисии, към които беше насочен - Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси, посочи Тагарев. 

Това, което Министерският съвет реши миналата седмица, е да одобри един  от договорите за изпълнение на този проект и да определи, кой ще го подпише. Така че да не губим технологично време, и в момента, в който НС одобри проекта за инвестиционен разход, ние да тръгнем към подписването на договора, който подлежи на ратификация от парламента. Този договор няма да бъде подписан, без да има решение на НС, с което одобрява проекта за инвестиционен разход, добави министърът. 

Няма никакви нарушения, напротив - ние работим, за да може този договор да се случи тази година, ако го одобри Народното събрание, ако не го одобри няма да има такъв проект, посочи той. Министър Тагарев каза още, че се надява, ако всичко върви нормално, в първите дни на декември парламентът да обсъди ратификацията на този договор. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски нападнаха почти едновременно военния министър Тодор Тагарев заради желанието му Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори, защото в противен случай

Относно бюджета за сектор "Отбрана", министърът коментира, че бюджетната макрорамка е ясна и тя осигурява изпълнение на ангажимента да постигнем 2 процента от БВП за отбрана през следващата година. Тагарев добави, че заплатите на заетите в сектора вече са били увеличени с 10 на сто и сега се предвижда ново увеличение за следващата година. По думите на министър Тагарев парите за машините „Страйкър“ ще бъдат осигурени от бюджета на разсрочено плащане до 2027 г. 

Очакваме в следващите дни да бъде внесен следващият вот на недоверие, който да е в сферата на отбраната, каза още шефът на МО. Той подчерта, че дезинформацията е само един от инструментите на хибридната война. По думите му конфликтът между "Хамас" и Държавата Израел е пример за това как в основен инструмент се превръща подчиняването на общественото мнение, а военната сила има подчинена роля. 

Тагарев коментира, че през последната година има проблем с окомплектоването на армията и като основната причина за това той посочи дезинформационната кампания, подета от някои родни политици, в която се твърдеше, че ще бъде изпратена армията да воюва в Украйна. 

Тази година имахме с 35 % по-малко кандидати в сравнение с 2022 г. за Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и 45 % по-малко записани курсанти. Реално местата, които се попълниха са 22 % от необходимите за армията. Това е пряко свързано с дезинформационната кампания към отбранителните служби, подчерта Тагарев.

Моите позиции са много ясни и те са, че България се нуждае от стабилна отбрана и отбранителни способности, които са максимално добре интегрирани заедно с тези на нашите съюзници, така че да можем да гарантираме сигурността и отбраната на страната, заяви проф. Тагарев пред журналисти за позицията му по повод внасянето на вота на недоверие.

Гледайки по-стратегически и геополитически, интересът на България е Украйна да удържи на руската агресия и да може да възстанови своята териториална цялост в границите от 1991 г., каза той. Тагарев посочи, че това ще бъде още една добра възможност за него и кабинета отново да обяснят публично каква е отбранителната политика, която водят за по-солидна отбрана и по-голяма сигурност за България и нейните граждани. Индикаторите за това са много - рязко увеличен бюджет, ускорена модернизация на армията, по-високи заплати за хората в отбраната и много други, допълни министърът. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата