Медия без
политическа реклама

Борисов и Пеевски нападнаха Тагарев

У нас има военизирани структури, които са заплаха за сигурността, заяви военният министър

06 Окт. 2023Обновена
БГНЕС архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски нападнаха почти едновременно военния министър Тодор Тагарев заради желанието му Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори, защото в противен случай сроковете може да бъдат пропуснати.

"Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката веднага. Той не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат - това е законовият ред. Не може да иска нищо", заяви депутатът от ДПС Пеевски пред журналисти в парламента. 

Само минути по-късно се включи и Борисов, който заяви, че е възмутен. “В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в НС. За страйкърите ще привършим процедурата декември месец. Да прави такива изявления не му прави чест”, добави Борисов.

В атаката се включи и шефът парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ). “Ние не можем да действаме в такъв график, който само и само да позволи посещението на министър Тагарев в САЩ след две седмици да се снима с подписването”,  обяви той. И натърти, че по друго решение - за изпращането към Украйна на бойните машини от МВР, не се прави нищо. "То е от юли месец, а сега през октомври няма нищо, дори няма споразумение между двете държави кога ще се пратят, три месеца минаха. Всички останали решения правим, защото МС не прави нищо, а основните неща за тази некоалиция бе помощта за Украйна. Защо МС се бави? Министрите да започнат да си вършат работата", заяви Гаджев.

Коментари да не се пришпорва закупуването на бронираните машини "Страйкър" направи по-късно днес и депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски. „Има процеси, които трябва да бъдат спазени в НС. Решението за закупуване на бронираните машини „Страйкър“ трябва да мине през комисиите. Вече мина през комисията по отбрана, затова е хубаво процесът да не се пришпорва“, заяви Рибарски, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че ангажиментът на НС е да се преоборудва българската армия, но това да не е в разрез с бюджета. „Трябва да се дискутират и въпросите поставени в комисията по отбрана. Някои от тях са резонни като в частта си за комуникационните системи“, добави още депутатът от ПП-ДБ. 

Преди това военният министър Тодор Тагарев обяви, че у нас има военнизирани структури, поддържани от Кремъл, обучавани в България и в съседни страни, включително и от чужди инструктори, на които той не знаел как точно противодейства българската държава.

Министърът на отбраната заяви това пред Би Ти Ви на въпрос за петата колона на Москва в България и за изгонените от Руската църква, които той нарече "свещеници с пагони".

"Не мога да потвърдя, но имаше информация за организация и поддръжка на военизирани организации на наша територия от тяхна страна. Това въобще не е работа на църквата", обясни Тагарев на въпрос. Такива били организациите "Васил Левски" и "Шипка", които са поддържани от Кремъл и работят против българската държава, твърди той и добави, че става въпрос за български граждани, които няма как да бъдат експулсирани.

Прокуратурата и ДАНС изведнъж се задействаха срещу паравоенната организация "Шипка". Това става едва сега, независимо че сигнали за нейната дейност има от години. На 12. г.

"Имаше информация за инструктори, които се изпращат тук за военна подготовка, или в други страни, близо до нас, където ходят заедно на някаква подготовка", обясни министърът и обяви, че работата им представлява заплаха за националната сигурност. Не мога да кажа за контрол на тези процеси, но в последните месеци не съм чувал нищо за тези организации, може би по някакъв начин се е въздействало, коментира Тагарев. 

През декември м.г., прокуратурата и ДАНС изведнъж се задействаха срещу паравоенната организация "Шипка". Това стана едва тогава, независимо че сигнали за нейната дейност имаше от години. "На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна", написа държавното обвинение в официално съобщение по онова реме.

Тогава бе обяено, че сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“, за да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор щял да извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление. Оттогава няма публична информация какво е предприето и какво е свършено.

Още през 2016 г. от Българския хелзинкски комитет с официално писмо до институциите поискаха тази организация да бъде проверена и закрита. В сигнала се предупреждаваше и за "Български воински съюз "Васил Левски". 

БХК тогава заяви, че двете дружества създават тайни и военизирани структури, които си поставят за цел да извършат престъпления (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта", като данните им се базираха на открити източници - сайтовете и Фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата.

Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредно заседание на Комисията по отбрана рано тази сутрин в парламента, съобщи БНТ.

Военният министър се обърна към протестиращите на АМ "Тракия" с предложение за работа: "Ако някой се притеснява за работата си и е готов на тежък труд, е добре дошъл. Тези, които са психически и физически годни, са добри дошли в армията. Ние имаме нужда, първа категория труд е. Поне 1000 души от този регион можем да вземем в армията, стига да са годни за военната служба".

 

Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия". Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналсти на въпрос за критиките на президентството за решението на парламента България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна.

Ракетите С-300, които депутатите решиха да дадем на Украйна, са малко на брой, обясни отново министърът. Точната им бройка обаче е секретна информация. Става въпрос за дефектни ракети, които българската армия няма как да използва или да ремонтира, но украинската - да. В парламента обаче от БСП, които са против помощта за Украйна, се усъмниха какво значи дефектни ракети и дали наистина са такива.

"Неизправни означава, че като се правят проверки, различни технически параметри трябва да бъдат в определен диапазон. Когато не са в този диапазон, а излизат значително, тяхното използване е много рисково за военнослужещите, които би трябвало да ги изстрелват", обясни той.

Има искане за нови дарения на въоръжение за Украйна, потвърди министърът.

Министърът отрече да тече мобилизация. А повиквателните, които получават мъже от запаса, били стандартна процедура. Става въпрос за 260 в Ямбол и 150 в Стара Загора.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тодор Тагарев

Още по темата