Медия без
политическа реклама

Тагарев за С-300: Много хора у нас са загрижени за Русия

Руски военни кораби продължават да шетат из нашата икономическа зона, обяви още той

29 Септ. 2023
БГНЕС

"Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия". Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналсти на въпрос за критиките на президентството за решението на парламента България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна.

"Аз мисля, че ние равно трябва да бъдем загрижени преди всичко за нашата собствена сигурност, като отчасти гарантираме това като помагаме на Украйна да защити цивилни граждани от убийства и разрушаване на цивилната инфраструктура от Русия, която постоянно използва дронове, балистични ракети, крилати ракети и всичко, с което разполага, за да атакува и да убива цивилни. Мисля, че дори минимално да помогнем на Украйна – това си струва“, коментира още военният министър. 

Секратарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министтър Димитър Стоянов нападна остро управляващите за решението да се дадат ракети от комплексите С-300 на Киев.

Ден по-рано секратарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министтър Димитър Стоянов нападна остро управляващите за решението да се дадат ракети от комплексите С-300 на Киев. Той обяви решението за скандално и нарече депутатите обикновени натискачи на копчета. 

"Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс. Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе“, обяви Стоянов по Би Ти Ви.  

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Има предпоставки в инциденти в Черно море, но за инцидент не е достигало информация до мен", обяви в петък още Тагарев.

"Руски военни кораби продължават да шетат из нашата икономическа зона. Предприемат провокативни силови действия срещу цивилни кораби, знаете, че имаше бординг срещу търговски кораби. Всичко това носи рискове за нашата сигурност. Все още стои обявата за военно учение, но няма учение. Привидно правейки учение, те се опитват да блокират износа на украинско зърно, това вреди и на нашите икономически интереси", посочи той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата