Медия без
политическа реклама

НАТО предупреди Русия, че засяга български териториални води

Българското МО: Определянето на предупредителна зона от Москва в Черно море не е добра практика

27 Юли 2023Обновена
БГНЕС/ЕПА архив

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди в безпрецедентно изявление още Алиансът.

Само часове по-късно и българското Министерство на отбраната коментира ситуацията. "Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика", обявиха от МО пред БГНЕС.

България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, добавиха още от военното министерство.

В четвъртък и зам. министърът на отбраната Атанас Запрянов се включи в изясняването на ситуацията. Той заяви, че след излизането си от зърнената сделка Русия се опитва да възпрепятства износа на зърно от Украйна през Черно море. По повод изпратената нотификация от руска страна за учение в Черно море, Запрянов заяви, че става въпрос за учение, което заема част от нашата изключителна икономическа зона, но там руснаците нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаването. Руското разузнаване не е казало колко време ще продължи учението. 

"Според мен това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка, да възпрепятства Украйна и ще се търсят вероятно преговори Русия да се върне в сделката. Но това е въпрос на ООН, не въпрос на НАТО. Знаете, че зърнената сделка е под егидата на ООН", каза още Атанас Запрянов, цитиран от БНТ.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, отбелязва АФП.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна в сряда.

Безогледната военна "тактика" на Москва унищожава огромни количества храни, което ще обрече цели райони на планетата на глад. На прицел вече са и украински пристанища на река Дунав,  при това в непосредствена близост до държава, която е член на НАТО -  Румъния.

Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.  "Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той.

"Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати". 

 

Пристанището в Одеска област отново бе ударено

В сряда срещу четвъртък Русия нанесе нов ракетен удар с ракети "Калибър" по пристанищната инфраструктура на Одеска област, убивайки един човек. Това съобщи оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна. Ракетите са били изстреляни от подводница в Черно море.

„Цивилен служител беше убит при удар в една от административните сгради на пристанището. Производственото оборудване на един от товарните терминали е повредено “, съобщи и началникът на регионалното военно управление Олег Кипер. Унищожени са и сградата за охрана и два автомобила.

ВВС на Въоръжените сили на Украйна уточниха, че са свалени още осем дрона-камикадзе "Шахед" (от Азовско море).

Русия нанася удари по Одеса от началото на миналата седмица, когато обяви, че се оттегля от сделката за зърно. Украинските власти смятат, че целта на Москва е да наруши износа на зърно. Руските военни твърдят, че атакуват военни цели в пристанища, и наричат ​​това „ответни удари“ за експлозиите на Кримския мост.

Огромен склад за боеприпаси бе взривен в източната част на анексирания Крим, в дълбокия тил на руската армия, съобщиха руски и украински Телеграм канали. Информацията бе потвърдена от губернатора на Крим Сергей Аксьонов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата