Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна нанесе нов удар по Крим

Взривяването на огромен склад за боеприпаси доведе до евакуация на около 2000 жители

19 Юли 2023Обновена
Вече няколко часа продължват взривовете на ударения военен полигон в Крим

Огромен склад за боеприпаси бе взривен в източната част на анексирания Крим, в дълбокия тил на руската армия, съобщиха руски и украински Телеграм канали. Информацията бе потвърдена от губернатора на Крим Сергей Аксьонов.

Складът е разположен на полигон, близо до град Стари Крим. Според местни жители е имало три удара. Не е ясно дали това са били ракети или дронове. Според Телеграм канала «Два майора» са използвани украински ракети "Гром-2". "Рибар" и Grey Zone допускат ударът да е нанесен с британските ракети Storm Shadow. Първият взрив е бил чут в 4.30 часа сутринта и детонациите продължават вече 5 часа.

Всички пътища към склада са отцепени от руски военни. Аксьонов написа в Телеграм, че е затворена магистрала "Таврида", "във връзка с възникнал пожар на полигон в Кировския район". "Таврида" свързва Кримския мост с Симферопол.

Аксьонов добави, че от зоната около полигона ще бъдат евакуирани около 2000 местни жители от 4 населени пункта. Създаден е оперативен щаб за ликвидиране на последиците от удара.

 

От взривения полигон до най-близката линия на фронта са не по-малко от 230 км.

От началото на войната Русия няколко пъти трябваше да пренастройва логистиката си заради разширяващите се възможности на Въоръжените сили на Украйна. За първи път това стана, след като Украйна получи системите HIMARS през лятото на миналата година и започна да нанася удари по складове и логистични центрове. Русия трябваше да премести складовете си в дълбокия тил. След това ВСУ успяха да потопят флагмана на Черноморския флот - крайцера "Москва", и Русия трябваше да премести корабите си далеч от украинските брегове. В края на миналата година Украйна нанесе удари с морски дронове по пристанището в Севастопол. През пролетта на тази година Украйна за първи път получи западни далекобойни ракети - Великобритания й достави Storm Shadow с обсег до 250 км. Подобни ракети достави и Франция. Така Украйна успя да удари руски военни обекти в Луганска област, която от началото на войната почти не бе обстрелвана.

 

Тормоз

През нощта Русия атакува Одеса и Киев с ракети и дронове. Според ВВС на Въоръжените сили на Украйна са използвани крилати ракети с въздушно, наземно и морско базиране. Целта се били обекти на критичната инфраструктура и военни обекти, като основното направление е била Одеса. Унищожени са 13 от 16 изстреляни ракети "Калибър", една авиационна ракета Х-59 и 23 от 32 дрона "Шахед-136".

Ключови думи:

Крим, диверсия