Медия без
политическа реклама

Русия вече бомбардира и дунавски пристанища

Атака с дронове унищожи украински складове с жито на 200 метра от румънския бряг

24 Юли 2023
Рени

Безогледната военна "тактика" на Москва унищожава огромни количества храни, което ще обрече цели райони на планетата на глад. На прицел вече са и украински пристанища на река Дунав,  при това в непосредствена близост до държава, която е член на НАТО -  Румъния.

Миналата нощ руски дронове са атакували портовете Рени и Измаил в района на Одеса, като са се целили в инфраструктурата за съхранение на храни. Очевидно Кремъл иска напълно да парализира и унищожи експортните възможности на Украйна, която е световен доставчик на пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и т.н. 

"Разрушен е хангар със зърно, повредени са резервоари за съхраняване на други товари. В едно от помещенията е избухнал пожар, който вече е потушен", съобщи оперативното командване "Юг" на въоръжените сили на Украйна. Четирима работници са ранени. Три дрона са свалени.

Длъжностни лица казват, че повече от 60 000 тона зърно са били унищожени само през последната седмица.

Река Дунав е ключов експортен маршрут за Киев, след като Русия провали удължаването на т.нар. зърнена сделка, позволяваща на Украйна да превозва зърно и други стоки през Черно море.

Румънският президент Клаус Йохаис осъди атаката на Русия. "Тази ексалация на войната създава сериозни рискове за глобалната продоволствена безопасност", написа той в Туитър.

Сега, когато на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища на практика е сложен кръст, Дунав се смяташе за основна алтернатива, още повече че превозът с камиони и влакове през Молдова и западната граница на Украйна с ЕС създава напрежение сред фермерите от Полша и други страни.

 

Олег Кипер, ръководител на Одеския регион, който обхваща и дунавските пристанища "Рени" и "Измаил", написа в канала си в Телеграм, че Русия е атакувала инфраструктурата там в продължение на четири часа с ирански дронове.

Порт "Рени" е на 200 м от румънския бряг и на 10 км от пристанищния град Галац. Румънски митничари и граничари са чули и видели експлозиите. 

Още по темата