Медия без
политическа реклама

Секретарят на Радев нападна управляващите за ракетите С-300

Бившият министър Димитър Стоянов обяви за скандално решението за даването им на Киев и нарече депутатите натискачи на копчета

28 Септ. 2023
С-300 на парад в София
Уикипедия
С-300 на парад в София

Секратарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министтър Димитър Стоянов нападна остро управляващите за решението да се дадат ракети от комплексите С-300 на Киев. Той обяви решението за скандално и нарече депутатите обикновени натискачи на копчета. Държавният глава и Стоянов бяха хората, които през цялата война отказваха да дадат на Украйна тежка техника, докато повечето съюзници от НАТО от Източна Европа предоставяха съветското си въоръжение.

"Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс. Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе“, обяви Стоянов по Би Ти Ви.  

Пълен абсурд сътвори парламентът днес, като гласува и одобри в тайна предложението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да се предадат български зенитни ракети на Украйна като военна помощ, както и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие по натовски стандарт.

„Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал“, допълни той.

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се

По думите му решението на Народното събрание е отворено и неправилно. "Когато написаха "неизправни ракети", дали депутатите знаят какво се крие зад "неизправни"? Неизправна ракета не означава неработоспособна. Тя може да поразява въздушни цели. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови. До 12 часа могат да бъдат изправни, в 12,01 часа могат да бъдат неизправни до една. Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300", обяви Стоянов и добави: "Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“.

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение.

На въпрос "Ще намалим боеспособността на българската армия ли?", бившият военен министър отговори: "Вие го казахте, аз го потвърждавам."

Президентът Румен Радев и военният му министър на няколко пъти, докато управляваха със служебно правителство, даваха да се разбере, че Киев иска С-300 и МиГ-29, но те няма да дадат нищо от това тежко въоръжение. Това се случваше, докато в същото време други съюзници от НАТО предоставяха старата си съветска техника и получаваха като помощ или през триъгълни сделки западно въоръжение. 

Президентът Румен Радев се обяви категорично против присъединяването на България към европейската инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна, известна още и като коалицията за снаряди.   "България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта.

„Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”. Това обяви бригаден генерал Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС и човекът, който отговаря за ПВО, по Нова тв.

„В случая тестът показа, че ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация. Във ВВС ние не ги използваме тези ракети в момента, защото съгласно ръководството при констатиране на неизправност ракетите се сваля и се изпраща в завода-производител. Те се съхраняват в склад в момента”, поясни той.

„Придобили сме ги в края на 80-те години и България не разполага с капацитет за ремонт на тези ракети. Те са разположени в херметически затворени контейнери. Ние нямаме достъп до тях, за да извършваме ремонтни дейности”, добави заместник-командирът на ВВС. 

По темата дали ще се отрази изпращането на ракетите на българската армия, Мирчев уточни, че бойното дежурство, което се носи, за да се осигури въздушния суверенитет на България не е прекъснато. „Не е тайна, че в резултат на конфликта между Русия и Украйна все по-трудно става поддържането на бойна техника, която е съветско производство. Затова стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси”, каза още той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата