Медия без
политическа реклама

НС одобри в тайна ракети и патрони за Украйна

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани, ще бъдат за защита на градове като Киев, Одеса, обяви премиерът

27 Септ. 2023Обновена
Ракетен комплекс С-300
БГНЕС архив
Ракетен комплекс С-300

Пълен абсурд сътвори парламентът днес, като гласува и одобри в тайна предложението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да се предадат български зенитни ракети на Украйна като военна помощ, както и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие по натовски стандарт. Става въпрос за публично решение, гласуването на което нямаше причина да се крие от медиите и обществеността.

Заседанието, на което беше обсъдено решението, първоначално беше публично, а след това беше закрито, за да се сподели секретна информация за точното количество на боеприпасите. За изумление на журналистите обаче, когато се откри отново, заседанието продължи със следващата точка в дневния ред. Водещата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС изобщо не обяви гласуването и реортерите трябваше да търсят информация дали се е състояло и какви са резултатите. Така стана ясно, че управляващата сглобка е подкрепила предложението, а "Възраждане", БСП и ИТН са се противопоставили. Точните резултати останаха неизвестни.

При открития дебат Христо Гаджев, който е председател на комисията по отбрана, напомни, че става въпрос за неизправни боеприпаси, които дори производителят не може да ремонтира, тъй като са прекалено стари. Той увери, че броят ракети, който ще бъде предоставен на Украйна, е минимален и няма по никакъв начин да застраши бойната готовност на българската армия. Допълнително предимство, смята той, е това, че ще се предотвратят опасности за българските военнослужещи от съхранението на такива негодни боеприпаси. Гаджев изтъкна, че държавата трябва да се фокусира върху придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси. Такъв процес е започнал още през 2019 г., но досега такива не са доставени.

От БСП и „Възраждане“ нарекоха предложението „национално предателство“. Социалистът Атанас Зафиров посочи, че с бързането си управляващите създават излишно чувство за извънредност – той напомни, че преди 3 месеца парламентът одобри изпращането в Украйна на стотина стари бронетранспортьора от складовете на МВР, като машините все още не са напуснали страната; същото стана и с решението да се ремонтира украинска бойна техника у нас, което също още не се е случило.

По-невъздържан беше съпартиецът му Борислав Гуцанов, който нападна вносителите на предложението, че се държат като „селски кметове“, и ги предупреди, че един ден ще отговарят пред съда. Същата заплаха отправиха и от „Възраждане“, като лидерът им Костадин Костадинов нарече управляващите „военнопрестъпници“. Това провокира Йордан Иванов от ПП-ДБ да поиска от председателя на парламента Росен Желязков да регира срещу „партизанските призиви“, както ги нарече, идващи от редиците на социалистите и националистите.

В един момент Петър Петров от „Възраждане“ настоя присъстващите висши военни - началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов и зам.-командирът на ВВС генерал Петьо Мирчев - да кажат точно колко броя ракети и боеприпаси за стрелково оръжие ще предостави българската страна. Тогава водещата заседанието Росица Кирова нареди да се изключат камерите с мотива, че това е класифицирана информация, която е само за ушите на депутатите. Заседанието остана секретно толкова дълго, че накрая даже и резултатът от гласуването остана тайна.

РУСИЯ ПРИЗОВА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ДАВА С-300 НА КИЕВ

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в изявлението на руската федерална служба.

Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на хора, това не са нападателни ракети. Това отговори на призивите премиерът Николай Денков пред журналисти преди официалната премиера на новия филм на проф. Георги Дюлгеров, „Записки по едно предателство“ в Дома на киното в София.
„Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за защита на градове като Киев, Одеса. Те са за противовъздушна отбрана, а не за нападение“, посочи Денков.
„Мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори“, коментира премиерът.

МНЕНИЕТО НА ВОЕННИТЕ

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна. Това заяви по БНТ началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Той твърди, че няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на българската армия минимизират рисковете от конфликта в Украйна. 

Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия, твърди Ефтимов.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложиха на Народното събрание да одобри решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна.

Доскоро в Уикипедия пишеше, че България разполага с 10 установки С-300, които са в два дивизиона по 5 комплекса. Отскоро там пише, че страната разполага само с 6 пускови установки в състава на един дивизион с един комплекс, придобити с цел охрана на въздушното пространство и противоракетна отбрана.

Българската армия започва мащабни учения с ракетни комплекси С-300, с изтребители МиГ-29 и щурмоваци Су 25. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната. Ще има стрелби и с комплекси "Нева", "Точка", "Куб". До 9 юни 2023 г.

"Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро, уточни Ефтимов.

"Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300", каза още той.

Искам да кажа: Не трябва да се плашите, няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО, Русия няма да посмее да нападне член на НАТО" - това обяви само преди дни някак много смело българският премиер Николай Денков пред журналисти.

От думите му се разбра, че на практика вече е много голям проблем как да се поддържа тази техника.

Ефтимов обяви още, че основната цел на многонационалната бойна група на НАТО е възпиране на потенциален агресор. Като подготовка, желание и процедури сме равнопоставени, но техниката ни е по съветски модел, каза той и добави: "Модернизацията е в ход. Правителството одобри проекта за модернизация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък".

12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители F-16. Старите МиГ-ове ще летят, докато пристигнат F-16. Ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана, коментира още началникът на отбраната.

Когато в средата на ноември се разбра, че на пристанището в Александруполис акостира огромен американски транспортен кораб, от който свалят голямо количество бойна техника, новината мина почти незабележимо. А определено не е за подценяване.

Дилемата на Източния фланг на НАТО е инфраструктурата, каза началникът на отбраната. Съюзниците са готови да дойдат у нас, да харчат средства, но ние трябва да създадем условия да ги приемем. Освен да модернизираме армията, трябва да оправим инфраструктурата. Ефтимов обясни, че за целта могат да се използват средства от общи фондове.

Работната хипотеза е, че дронът е паднал във водата. Дали заради радиосмущение, или свършило гориво – това няма как да кажем. Морското течение го е изхвърлило на брега. Това може да е станало в рамките на часове или дни, но едва ли е прекарал във водата повече от две седмици".

Ефтимов коментира и падналия край Тюленово дрон - според него операцията по обезвреждането е можело да се проведе по-добре, но крайният резултат е удовлетворяващ. Посочи, че дронът се е намирал на границата между сушата и морето и протоколите са различни, както и че водолазът, слязъл при боеприпаса, не е носил потник, а неопрен.

"Не са удачни кадрите с цигарата. Колкото до водолаза с неопрена - момчето е много разстроено (от шегите и подигравките - бел. ред). Знам колко са отговорни - а какво ще стане, ако утре излязат още два или три дрона? В петък флотът ще направи различни демонстрации по обезвреждане на мини".

Още по темата