Медия без
политическа реклама

Сглобката предлага да дадем на Украйна дефектни зенитни ракети

Предложението за допълнителна военна помощ беше скоростно одобрено в парламентарната комисия по отбрана

26 Септ. 2023Обновена
Сред вносителите са Кирил Петков и Христо Иванов.
Илияна Димитрова
Сред вносителите са Кирил Петков и Христо Иванов.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложиха на Народното събрание да одобри решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Става въпрос за неизправни зенитни управляеми ракети, които воюващата страна може да ремонтира и използва, както и за боеприпаси за стрелково оръжие. Под проекта на решението, внесен днес, са се подписали водещи фигури на сглобката – Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Христо Гаджев.

Управляващите бързат - още днес проектът беше скоростно разгледан и одобрен на извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана. Очаква се утре да бъде внесен в пленарна зала. Както се очакваше, яростна съпротива оказват "Възраждане" и БСП, които обявяват това за предателство спрямо българската армия; тревога от решението изразиха и от ИТН.

"Няма нищо много различно отпреди. Боеприпаси, неизправни ракети – няма нищо супер интересно", успокоително коментира по-рано днес Делян Пеевски, който продължава да се изявява като говорител на сглобката.

"Ракетите за С-300 са обявени за неизправни от армията и ще послужат на украинците повече като резервни части. Невъзможно е да бъдат ремонтирани в България и обновени, докато украинската страна има капацитет да ги използва", коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Той увери, че с тази помощ не нарушаваме способностите на армията ни за отбрана, както и не намаляваме способностите на българските зенитно-ракетни комплекси С-300 да защитават българското небе.

От БСП реагираха радикално - поискаха незабавната оставка на военния министър Тодор Тагарев, когото обвиняват, че е авторът на идеята. Искането отправи пред журналисти в парламента зам.-председателят на партията Атанас Зафиров. Той заяви, че очаква следващата стъпка да бъде подаряването на самите комплекси С-300 на Украйна.

КАК СЕ ОБОСНОВАВАТ ВНОСИТЕЛИТЕ

В мотивите се посочва, че Украйна е нападната от агресор и трябва да се защитава. Затова България ще й предостави боеприпаси с дефекти, които страната ни не може да ремонтира самостоятелно, но Украйна може да вкара в употреба.

Конкретно в проекторешението се разказва, че в периода 15 септември 2020 г. - 21 юли 2022 г. българското военно министерство е провело процедура за възлагане на поддръжката на зенитно-ракетен комплекс С-300. Допуснат е един кандидат - руският концерн за въздушно-космическа отбрана "Алмаз Антей". От компанията са заявили, че не могат да ремонтират зенитни управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и са посъветвали българската страна да се обърне към руската държава за годни ракети от този модел - вариант, който е невъзможен, предвид войната.

В крайна сметка, посочва се в проекта, България няма възможност да ремонтира тези ракети, нито може да ги използва, без да създаде опасност за живота на български военни. Но може да ги предостави на украинската противовъздушна отбрана.

С проекторешението, също така, се предлага да предадем на Украйна излишъци от боеприпаси, складирани от МВР, за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм, който е стандартен за НАТО.

През юли т.г. парламентът реши да се предоставят на украинската армия около 100 бронетранспортьора, също принадлежащи на МВР. Според Ивайло Мирчев всеки момент се очаква да бъде подписано окончателното споразумение за прехвърляне на бронираните машини, след което то трябва да бъде гласувано от българския парламент.

Парламентът одобри допълнителното предоставяне на военнотехническа подкрепа за Украйна. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН страната ни ще предостави на Украйна бронетранспортьори от складовете на МВР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

военна помощ, сглобка

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?