Медия без
политическа реклама

Армията започва мащабни стрелби с комплекси С-300, МиГ-29, Су-25

03 Юни 2023
Министерство на отбраната

Българската армия започва мащабни учения с ракетни комплекси С-300, с изтребители МиГ-29 и щурмоваци Су 25. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната. Ще има стрелби и с комплекси "Нева", "Точка", "Куб".

До 9 юни 2023 г. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили ще бъде проведено тактическото учение с международно участие „Шабла - 2023” с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия и авиационни формирования от ВВС (ТУБС-„Шабла-2023“), пишат от МО.

В продължение на близо седмица  Военновъздушните сили заедно със Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции ще се готвят за участие в съвместна операция. Предупреждава се, че щ е се водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.

Украйна насърчава България също да даде своите самолети МиГ-29, след като Полша и Словакия дадоха такива. Това е заявил говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак в интервю за БНТ.

Основна цел на учението е "усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница".

Освен да повишат способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойната техника, с която българските ВВС участват в „Шабла - 2023”, включва зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева”, С-75 „Волхов“, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, а също и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно въоръжение. Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. 

Изтребител МиГ-29  на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите, след като падна в Черно море при натовско тактическо учение на ПВО и ВВС  „Шабла 2021“ в 0.  ч.  на 9 юни.


Формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Оса-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийските формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и ще изпълнят огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Военноморските сили ще осъществяват радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два брегови поста, контрол на корабоплаването с два кораба и ще изпълнят стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“. С един вертолет и катер ВМС ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО.  Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции".  Това заяви пред БНР проф.Едновременно с ТУБС „Шабла - 2023“ ще се проведат и съвместни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия по единен график. В съвместните бойни стрелби разчетите от зенитно-ракетните формированията от Сърбия ще използват ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб” на българските ВВС за изпълнение на задачи за въздействие по въздушни цели, имитирани със светещи парашутни мишени и радиоуправляема мишена. Авиационните им сили ще участват от летище Пловдив със самолети МиГ-29, които ще изпълняват бойни стрелби с различни типове авиационни ракети по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена, имитиращи въздушен противник.

Над 1200 са военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на ТУБС „Шабла-2-23“.

Канадски и американски изтребители F-16 ще летят заедно с български МиГ-29 над България.  Българските военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка - 2020", която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г.Стрелбите са част от Плана за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната, през 2023 година. Във връзка с тяхното провеждане Командването на ВВС информира, че за времето от 11.30 ч. на 4 юни до 11.30 ч. на 10 юни 2023 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун.

От „Морска администрация“ ще бъдат излъчени съобщения до мореплавателите – НАВИМ, за зоните „забранени за корабоплаване“ и зоните „опасни за корабоплаване“.

 

Ключови думи:

шабла, С-300, МиГ-29

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?