Медия без
политическа реклама

ВСУ атакува три ПВО бази в Крим

Унищожени са комплекси C-300 и С-400

10 Юни 2024
През нощта бяха атакувани три бази на ПВО в Крим
Телеграм канал Рибар
През нощта бяха атакувани три бази на ПВО в Крим

През нощта Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ са нанесли удар по три бази за ПВО в Крим и са повредили или унищожили три зенитни ракетни установки. В района на Джанкой е поразена установка С-400, а в района на Черноморск и Евпатория - установки С-300. Нито една от украинските ракети не е прихваната, а след ударите радарите на комплексите С-300/С-400 са прекратили работа, твърди ВСУ. И в трите района е имало детонация на боеприпаси.

Руското министерство на отбраната не е коментирало съобщението.

Телеграм-каналът Astra, позовавайки се на свой източник, съобщава, че полуостровът е атакуван с поне 10 ракети ATACMS. Всички те са попаднали по местата за дислокация на 31 руска девизия за ПВО: по четири в района на Джанкой и Сакск, още две в Черноморск. Повредени са четири радиолокационни станции, два комплекса С-300. Един военнослужещ е загинал, шестима са ранени.

През нощта на 10 юни в редица населени места в анексирания от Русия Крим бяха чути взривове, пишат руски и кримски Телеграм канали. Взривове са били чути в Джанкой, Евпатория, Черноморск, Раздолненск и Сакск. Руските Телеграм канали твърдят, че руската ПВО е свалила поне 4 балистични ракети, но потвърждение на тази информация няма. Руското МО и руските власти на Крим не съобщиха нищо за работата на ПВО в Крим.

От август 2022 г. почти ежедневно има взривове в анексираните Крим и Севастопол. Руските власти обясняват взривовете със стрелба по украински дронове, работа на ПВО и военни учения. Киев вече е използвал западно оръжие за удари по Крим, тъй като той се води международно призната територия на Украйна.

Още по темата