Медия без
политическа реклама

Военният министър: Дронът не е акт срещу страната ни

Военните взривиха устройството край Тюленово

18 Септ. 2023Обновена
Военният министър Тодор Тагарев.
Илияна Димитрова
Военният министър Тодор Тагарев.

"Работната хипотеза е, че дронът е паднал във водата. Дали заради радиосмущение, или свършило гориво – това няма как да кажем. Морското течение го е изхвърлило на брега. Това може да е станало в рамките на часове или дни, но едва ли е прекарал във водата повече от две седмици". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на извънредната ресорна комисия. Министърът подчерта, че идването на дрона в Черно море не е акт срещу страната ни.

Няма нужда да се повишава степента на бойна готовност, подчерта министърът. "Това означава да спрем ученията, натоварване на личния състав, дори означава преминаване на военни релси. Не е моментът за това и се надявам да не стигнем до този момент", каза Тагарев.

Тагарев обясни, че българската армия има екипи за реакция в случаи на невзривени боеприпаси. В извън работно време тези екипи пристигат в рамките на 4 часа. Екипът е трънал към Тюленово на разсъмване. Сигналът е постъпил в 2:00 ч. след полунощ. Към 11:00 часа дронът е бил взривен. Няма здравна опасност или за околната среда. "От 11:00 ч. насам всичко, което се говори, го асоциирам като политическо говорене", каза министърът. И допълни, че не вижда причина да подава оставка, както по-рано го призоваха от БСП, ИТН и "Възраждане".

Относно това къде е дронът в момента – няма информация, тъй като той е бил взривен заедно с взривното устройство, закачено за него. "Ние разполагаме със снимки и остатъци от взрива. По тях ще анализираме. Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост откъде идва. Може да идва от едната или от другата страна (Русия или Украйна, бел. ред.). Някои дронове са направени така, че да се взризят, ако частите им се отделят, затова се доверих на тази информация. Може и да е било възможно да се отдели, но такива рискове не се поемат на място", каза Тагарев.

Министърът коментира и факта, че дронът е бил обезвреден от "човек по потник", както се вижда на снимка и клип, обиколили социалните мрежи. "Дали е по потник, или с униформа, няма значение, ако са спазени всички правила за безопасност", заяви лаконично Тагарев. И подчерта, че действията на армията заслужават поздравления, както и че екипировката не е препоръчителна в горещото време и скалистия терен. Темата за "човека по потник", изглежда, развълнува най-силно депутатите в комисията. "Вие сте опасен за нацинолната сигурност на страната", заяви Борислав Гуцанов от БСП. "Това е убийствено за имиджа на българската армия", допълни соцдепутатът. 

Министърът обясни, че екипи за обезвреждане на невзривени боеприпаси се изпращат почти ежеседмично. "Не става въпрос за дронове, не за мини и не в Черно море. От началото на годината са неутрализирани 127 боеприпаси от различен калибър и тип", каза Тагарев. 

Относно това, че информацията за дрона се е появила във Фейсбук много по-рано, министърът каза, че армията не действа по сигнали на Фейсбук, а има правила. "Може би трябва да имате предвид и други канали, дори и Фейсбук", контрираха от ИТН. "Да гледаме всички възможни сигнали, които се появят, трудно ми е да си представя това как може да се случи. Армията има отговорности, всеки трябва да си гледа работата. И да е имало закъснение по веригата, то е било минимално. Това, че се създава обществено настроение, не означава, че армията трябва да тръгне. Какво, ако няма достъп до мястото и само пречи на евакуацията? Управлението не става чрез Фейсбук", каза Тагарев.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО?

Унищожиха с контролиран взрив открития край село Тюленово дрон с прикрепен към него 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, съобщават Военноморските сили, цитирани от БНР. 

Поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго подходящо за обезвреждане пространство е било невъзможно и затова той е унищожен на мястото, където е открит.

Районът, в радиус от 150 м около боеприпаса, е обезопасен. Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.

В 11:00 часа боеприпасът е унищожен, при спазване на всички изискуеми мерки за безопасност.По-рано се разбра, че дрон, носещ устройство, приличащо на взривно, е открит снощи край Тюленово. Районът е отцепен. От военното министерство заявиха, че специализиран екип ще извърши разузнаване и после ще обезвреди устройството, ако се налага. Сигналът е подаден около 22 часа снощи, екипът е тръгнал в 6.10 часа сутринта.

 

Със сигурност може да се предположи, че дронът е свързан с войната на Русия срещу Украйна, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде БГНЕС. Тагарев заяви, че има предварителна, но не окончателна информация за дрона. По думите му "такъв тип събития са ежеседмични".

Министърът обясни, че за обезвреждането е добре да се действа в светлата част на деня. "Оценката на риска е такава, че няма нужда да се действа през нощта, защото това само ще доведе до рискове за екипа", каза Тагарев.

Дронът не е засечен от българската противовъздушна отбрана. "Не е регистриран от радиолокационни станции. Не знаем кога и как се е появил. Това са трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана. Това е летателен апарат с много малка площ, лети ниско", обясни министърът.

Снимки на дрона бяха публикувани в социалните мрежи от хотелиера Радослав Русев. Той твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация. "Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", каза Русев пред Нова. Гости на хотела, който Русев менажира, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

ПАРЛАМЕНТАРНИ СТРАСТИ

В 17:30 ч. ще бъде свикана парламентарната комисия по отбрана и министър Тодор Тагарев ще даде обяснения за взривения дрон край бреговете на Тюленово, заяви председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. Свикването на комисията стана по искане на ДПС преди днешното извънредно заседание на Народното събрание.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че Тагарев трябва да информира народните представители за случилото се.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък упрекна Тагарев: "Когато излиза пред медии при такъв случай, трябва да излезе напълно подготвен – откъде, как, защо? Това е чувствителна тема и не бива да се спекулира с нея. Това, че подкрепяме правителството не значи, че ако някъде не се справят с работата, ние само защото ги подкрепяме, ще си мълчим и няма да се поправи това нещо“, каза той.

А лидерът на БСП Корнелия Нинова директно призова за оставка на министъра на отбраната:

"До довечера военният министър Тодор Тагарев да си подаде оставката", призова тя и добави, че падането на дрона край Тюленово е заплаха за националната сигурност.

За оставка на министъра призова и депутатът от ИТН Тошко Йорданов: "Тодор Тагарев е за оставка по ред причини. Дронът най-вероятно е украински, защото, ако беше руски, Тагарев щеше да е върху дрона, с дрона и т.н. Най-вероятно дронът е украински и затова го взривиха", мотивира се Йорданов.

А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви: "Ние искаме оставката на Тагарев от седмици, така че в този конкретен случай БСП и "Има такъв народ" подкрепят искането на "Възраждане".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

дрон, Тюленово