Медия без
политическа реклама

Тагарев: Украйна поиска всички видове оръжия, без самолети

Парламентарната комисия по отбрана е отхвърлила предложения военен бюджет

07 Юли 2023Обновена
Тодор Тагарев
Илияна Димитрова
Тодор Тагарев

Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредно заседание на Комисията по отбрана рано тази сутрин в парламента, съобщи БНТ.

На въпрос дали Зеленски е поискал ПВО системи, тежка бронирана техника, брегови ракетни комплекси Тагарев отговори: "Всичко, без летателни средства." По думите му в момента се правят разчети как може да се изпълни искането на Киев.

До момента България е изпратила една хуманитарна и една военнотехническа помощ, като в напреднал етап е втора военнотехническа помощ. Страната ни декларира също и готовност да участва в европейската инициатива за предоставяне на артилерийски снаряди за Украйна.

БЮДЖЕТ ЗА ОТБРАНА

Парламентарната комисия по отбрана е отхвърлила предложения военен бюджет, съобщи БГНЕС. От ДПС и "Възраждане" са гласували с "въздържал се", а ИТН – "против".

3.209 млрд. лв. са заложените разходи за отбрана в бюджета за 2023 г., заявил е Тодор Тагарев пред депутатите. С това е постигната задачата заделените средства да са 2% от БВП.

ЕЛИМИНИРАНЕ НА ПОСРЕДНИЦИТЕ

"От вчерашните ми разговори на четири очи с президента Зеленски и с външния министър (Дмитро Кулеба, бел. ред.), и с останалите колеги разбрах, че през тези години ние сме изнасяли огромно количество оръжия. Как е прикривано, най-вероятно през комисионерите. Оставям това на интелигентността на българските граждани. Факт е, че тогава е изнасяно огромно количество оръжие. Оръжието бе директно за Украйна с посредници, което е най-голямата им специалност. Вчера елиминирахме посредниците", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. И дполъни, че визитата на украинския президент е плод на компромис, при който герберите са отстъпили своя мандат и премиерското място, за да има правителство. "В противен случай такова посещение нямаше да има", категорично заяви Борисов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата