Медия без
политическа реклама

Комисията по отбрана одобри сделката "Страйкър" за $1,376 млрд.

Военният министър се надява покупката на 198-те бронирани машини да не надхвърли прогнозната сума

04 Окт. 2023Обновена
БГНЕС архив

Проектът за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ бе подкрепен от парламентарната комисия по отбрана. „За“ гласуваха 14 депутати, а „против“ - четирима. С него се предвижда придобиване от САЩ на 198 бронирани машини "Страйкър".

"Поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара, може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута. Разчитам да не бъде надвишена сумата от 1,376 млрд долара. На това гледам като на таван, който да не превишаваме. Това обяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана, която трябва да одобри сделката за покупка на американски бронирани машини "Страйкър", които страната ни планира да закупи. Към днешния ден и курс, и при посочената от Тагарев сума, сделката би излязла 2,5 млрд.лв.

Правителството одобри неприсъствено Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Точно преди един месец бе обявено, че Държавният департамент на САЩ е одобрил сделка за продажба на България на бронирани машини "Страйкър" (Stryker) и свързано с тях оборудване. Тогава беше заявено, че техниката е на стойност около 1,5 млрд. долара, като тогава имаше и официално съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Пентагона, която отговаря за продажбите на военно оборудване и оръжия в чужбина.

Обявената първоначална като изцяло българска бойна група, която е на път да се превърне в многанационална, проведе първото си публично учение с бронирани машини "Страйкър" на американска рота и със съветски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри

Сега министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че очаква народните представители да подкрепят проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и в пленарна зала до края на седмицата. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Stryker" ("Страйкър").

"Идеята за този проект е от 2012 г. Предходните правителства са започнали да вървят по два пътя – единият е да поискат информация от фирми-производители и паралелно са отправили искане към САЩ. Взето е решение от моя предшественик да се обърнем към т.нар. писмо за искане на проект на договор към САЩ. Получихме отговор и той беше дискутиран в детайлен преглед", коментира Тагарев. Тук става въпрос и за срокове на доставка, и за пълен пакет способности - нещо, което не бихме могли да постигнем към фирма-производител на бронетанкова техника, добави министърът.

Министерството на отбраната е изпратило писма до фирмите  "Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и "Патриа“ (Patria), че прекратява процедурата за купуване на бойни бронирани машини за Сухопътните ни войски.

Ще водим разговори правителство-правителство, ако има проблеми в изпълнението на договора, как могат да бъдат решени, така че да не загуби страната ни. Не говорим за неустойки и финансови компенсации, обясни Тодор Тагарев.

Договорът трябва да бъде подписан, ратифициран, а след това да бъде направено плащане. Първите машини ще започнат да идват през 2025 или 2026 г. "За по-малко от 5 години от активирането на договора, което ще стане с първото плащане, което е много добър срок в днешни условия и за такъв обем техника", коментира още Тагарев и заяви, че догодина България със сигурност ще излезе твърдо на 2% от БВП за разходи за отбрана, какъвто и ангажимент сме поели. 

КАКВО ТОЧНО СЕ ПРЕДВИЖДА В ПРОЕКТА

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията Stryker, в състав от: 90 броя ХМ1296 Infantry Carrier Vehicles - Dragoon (ICVD); 17 броя М1126 Infantry Carrier Vehicles (ICV); девет броя М1132 Engineer Squad Vehicles (ESV); 33 броя М1130 Command Vehicles (CV); 24 броя M1133 Medical Evacuation Vehicles (MEV); десет броя М1135 Nuclear, Biological, Chemical Reconnaissance Vehicles (NBCRV); три броя М98ЗА4 Heavу Expanded Mobility Tactical Truck (НЕМТГ) Light Equipment Transports (LET) в комбинация с Modular Catastrophic Recovery System (MRCS); три броя М1120A4 НЕМТТ Load Handling Systems; три броя М984А4 НЕМТT Wrecker; шест броя М978А4 НЕМТТ Fuel Servicing Truck (Tanker).

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане следва да бъде направено тази година.

В проекта е записано още, че общата сума по проекта е прогнозна, като предвид естеството на договорите по Програмата за чуждестранни военни продажби, в случай на необходимост, промяната на стойността на договора ще се извършва по реда на Закона за международните договори на България. Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на данък добавена стойност (ДДС), мита и други; заплащане на транспортни разходи.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят да е през първото тримесечие на 2028 г. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г. с темп на доставките от десет машини на месец.

На всички машини ще бъде инсталирано и интегрирано комуникационно-информационно оборудване, отговарящо на изискванията на Министерството на отбраната (МО) за оперативна и техническа съвместимост с оборудването, което към момента се използва в Сухопътните войски от състава на Българската армия.

В обхвата на проекта са предвидени още: обучение на личен състав от Сухопътните войски за експлоатация и техническа поддръжка на всички типове машини и системи; доставка на учебни пособия и тренажори за подготовка; доставка на първоначален комплект от резервни части и консумативи; първоначална логистична поддръжка за подпомагане на процеса по усвояване на експлоатацията и поддръжката на машините; мобилни полеви работилници за ремонт и/или възстановяване на бойни повреди.

За осигуряване на подготовката на личния състав и бойните действия на формированията от състава на механизираната бригада ще бъдат придобити съответните количества артилерийски, стрелкови бойни припаси и управляеми противотанкови ракети. Придобиването на бойните припаси ще е обект на допълнителни договори по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, които се очаква да бъдат получени в Министерството на отбраната в края на настоящата/началото на следващата 2024 г.

В МО са идентифицирани и следните рискове при реализацията на проекта: недостиг на финансови средства за реализация на проекта, забавяне на реализацията след стартирането - поради мащабите на проекта съществува вероятност за възникване на проблеми при реализацията. Евентуално значително забавяне може да възпрепятства постигането на първоначално поставените цели и желания краен резултат. Този риск може да настъпи при следните рискови събития: забава в изпълнението на задълженията по договора от страна на изпълнителя; неизпълнение на задълженията, произтичащи от договора от страна на Министерството на отбраната на Република България. Друг риск, посочен от МО, е рязка промяна на визията и приоритетите за изграждане на Въоръжените сили, се посочва още в проекта.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тодор Тагарев, Страйкър

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?