Quantcast
Институциите онемяха за СРС-скандала | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Институциите онемяха за СРС-скандала

Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност"
Обновена
7 330
 БГНЕС
21 април 2013 г. Протест срещу незаконното подслушване пред Съдебната палата в София.

Всички очаквания, че проверката дали покрай изборите са подслушвани опозиционни политици ще приключи бързо, се оказват напразни. Софийската градска прокуратура, която преди седмица обяви, че е наредила на Националното бюро за контрол на СРС-тата да направи проверка, не отговори на въпросите на "Сега" дали е поставила срокове на бюрото и кога може да се чакат резултати. Редакцията попита прокуратурата и дали извършва нещо друго по казуса, освен да чака бюрото. 

ДАНС, в която започна вътрешна проверка, също не отговори на изпратените от "Сега" въпроси. А те са: Кога се очаква да приключи проверката, която започна в агенцията; установено ли е вече дали има подслушвани политици; имало ли е наводнение в архива, където се съхраняват доказателствата, събрани със СРС и ако да - има ли нещо унищожено. Никой не отговаряше на телефона, посочен в сайта на агенцията за пресцентър. При позвъняване само се включва автоматично съобщение, че "разговорът ще бъде записан от съображения за сигурност".

Няма информация и от МВР, което би трябвало да провери своята дирекция "Вътрешна сигурност", също замесена в скандала. Той се разрази, когато на 20 май съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че на контрол са били хора от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" - 12 от тях са подслушвани от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 - от ГДБОП. Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че подслушвани има и самият служебен премиер Стефан Янев е сред тях. Янев също призна, че е станал жертва на подслушването, но друга реакция от правителството нямаше. На 27 май адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" увеличи броя на подслушваните на 82-ма. По неговите думи подслушването е било на два етапа - покрай антиправителствените протести миналото лято и след това около парламентарните избори на 4 април.

40 души вече са поискали проверка

Огнян Стоичков, който е член на бюрото за контрол на СРС-тата, обясни пред "Сега", че проверката им обхваща периода от началото на годината до момента. Проверяват се ДАНС, ГДБОП и "Вътрешна сигурност" в МВР.  Ако за някого се установи, че е бил подслушван неправомерно, той ще бъде уведомен. По думите на Стоичков, ако по време на проверката се окаже ,че трябва да бъдат проверени и други институции - например съдилищата, които издават разрешенията, или ДАТО, която освен ДАНС изпълнява самото подслушване, това ще бъде направено.

Стоичков посочи още, че в бюрото постоянно постъпват заявления за проверка, свързани със скандала. До обяд в петък броят им е около 40. Стоичков определи това като добра практика и призова всеки, който има съмнения, че е бил обект на подслушване, да сезира бюрото. Това вече публично направиха Мая Манолова, Арман Бабикян и Татяна Дончева. Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов преди седмица каза пред "Сега", че на 17 май е подал заявление до бюрото. Вече му е отговорено, че то ще бъде проверено.

Сроковете

Стоичков обясни още, че когато някой сезира бюрото, в 7-дневен срок получава уведомление, че сигналът му ще бъде проверен и ако трябва да допълни нещо по него - например, ако липсва ЕГН, или нещо друго, което да улесни проверката. След това на проверяващите им трябват седмица-две да направят проверката. Ако трябва да се правят паралелни проверки, срокът става около месец-месец и половина. Стоичков не пожела да се ангажира, че при този темп на работа индивидуалните проверки на политиците може и да приключат до изборите на 11 юли. Той се застрахова, че някой може да е част от няколко разработки и това усложнява проверката.

Стоичков не пожела да коментира дали на този етап от проверката бюрото е констатирало нередности. Колкото до информациите за наводнението в ДАНС, той каза, че не е част от проверяващия екип в агенцията, но "нямам информация от колегите за някакви наводнения, които да затрудняват проверката".

Христо Иванов: Имам съмнения, че бюрото и службите имат воля за истинска проверка

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза пред "Сега", че все още не е подал заявление за проверка до бюрото, тъй като е бил ангажиран с пътувания, свързани с кампанията. Той обаче обясни, че ще го направи в следващите дни.

"Трябва да правим разлика между нормалната работа на правоохранителните органи и службите, в рамките на която е ОК политиците, като всеки гражданин, да бъдат обект на проверки, ако за това има предвидените основания, и политически мотивираните злоупотреби с власт", каза Иванов. И продължи: "Ще се опитам да разбера дали различните конспиративни обвинения, които са били хвърляни по мой адрес през годините, не са били просто пропаганда, а отразяват създаването на предлози за прилагане на СРС. Имам предвид фантасмагориите на Борисов за това как "Росенец" бил "заговор" с "участието на чужди служби", или клеветите на Гешев, че аз имам нещо общо с изтичането на данни на НАП, което беше квалифицирано и като тероризъм. Разбира се, и двете твърдения нямат нищо общо с истината".

Иванов обаче смята, че не неговият индивидуален случай е важен сам по себе си. Важен е "отговорът на въпроса дали е имало кампания за следене на цяла група политически интересни лица, каквито индикации достигат до нас". "Това би означавало съвсем друг мащаб на политическо овладяване на службите. Подобна операция не може да бъде установена чрез индивидуални запитвания, а трябва да бъде предмет на цялостна задълбочена и независима проверка. Имам съмнения, доколко службите или бюрото биха имали независимостта и волята за такова действие. То ще бъде фокус на нашата работа в следващото Народно събрание чрез инструментите на парламентарния контрол", заключи той.

Другият съпредседател на "Демократична България" - Атанас Атанасов, който първи заговори за подслушването на политици, също все още не е подал заявление за проверка до бюрото, но ще го направи. Според него отговорните институции ще опитат да прикрият фактите и да протакат проверката. Според него тя би трябвало да стане много бързо, защото службите имат електронни регистри. Той разчита и новият председател на ДАНС да ускори проверката.

"Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един пиар. В дирекцията ("Вътрешна сигурност") тече проверка. Това е инсинуация. Категорично мога да заявя, че дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР никога не е подслушвала политици и проверките ще докажат това. По повод кампанията за 45-ото Народно събрание сме използвали разследване срещу служители на МВР, но политици - не. Всичко това е докладвано на прокуратурата". Това обяви в четвъртък Стефчо Банков, който бе махнат от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като директор на "Вътрешна сигурност".

Вече бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев също отрича агенцията да е слухтяла. "Въпросът със СРС е изключително чувствителен и се засяга, защото се знае, че веднага ще привлече общественото внимание. Аз съм с чиста съвест и съм докладвал всичко на премиера", каза той в сряда.

Наказание

Днес служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР, съобщи БНТ. Причината е вчерашното изявление на Банков, което е характеризирано като уронващи престижа на министерството. Той твърди, че бил притискан от Рашков да арестува в болницата шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. Разказа, че не изпълнил тази задача, защото нямало доказателства Рогачев да е извършил престъпление.

До приключване на дисциплинарното производство Банков е временно отстранен от заеманата длъжност -  - директор в "Звено за подпомагане на министър"

 

Още

Ковач в Банско се оплака от брутално полицейско насилие

24.01.2022

2469
Министърът на културата: Ведомството ми е административно блато

23.01.2022

5051
Поемането на отговорност като симулация на демокрация

21.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3289