Quantcast
Премиерът Янев потвърди за подслушваните политици | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Премиерът Янев потвърди за подслушваните политици

Шеф от МВР, замесен в СРС-скандала, е махнат от поста
Обновена
12 749
 БГНЕС
Бойко Рашков

Служебният премиер Стефан Янев потвърди в интервю за БНТ, че е имало подслушване на опозиционни политици. Според вътрешният министър Бойко Рашков самият Янев е сред тях. "По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", казва Янев пред "Панорама". Но все пак допълва, че "категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите".

По-рано стана ясно, че директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков е преназначен. Това съобщи bTV, като цитира Рашков. "Вътрешна сигурност" е едно от звената, замесени в СРС-скандала, който избухна в четвъртък. Тогава Рашков каза пред "Сега", че пред него Банков е отрекъл поверената му дирекция да се е занимавала с подслушване на политици.

32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от "Вътрешна сигурност", 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Софийската градска прокуратура се самосезирала по публикациите и е възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства. То ще трябва да провери дали Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, ГДБОП и ДАНС са извършили нарушения при прилагането на СРС, съобщи държавното обвинение в петък.

Няколко часа по-късно от Бюрото за контрол на СРС изпратиха отговор на въпросите на "Сега", че на свое извънредно заседание е решило да извърши проверка на всички процедури по искане, разрешаване и прилагане на СРС в Държавна агенция "Технически операции", Държавна агенция "Национална сигурност", Главна дирекция борба с организираната престъпност и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. Ще бъде проверено и за законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена чрез СРС.

ГЕРБ: Това са компромати, които да отвлекат вниманието от произвола на Радев

ГЕРБ, които в последните дни моментално реагираха на всяко твърдение за злоупотреби по време на управлението им, излязоха с позиция по СРС-скандала едва в късния следобед в петък. При това не свика брифинг, а прати кратко съобщение. "Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд. Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство", гласи позицията.

Партията на Бойко Борисов призовава съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, като първоизточник на твърденията, "незабавно да изнесе доказателства за думите си". "Настояваме и за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях", завършва позицията на партията.

 

 

 

Още

Прокуратурата пак привиква Бойко Рашков на разпит по делото "Хемус"

22.11.2022

Обновена

938
Рашков за делото на ГЕРБ срещу него: Ще ги изчакам да се налудуват

20.11.2022

3302
Делото "ГЕРБ срещу Рашков" се отложи за догодина

18.11.2022

Обновена

3704