Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът Янев потвърди за подслушваните политици

Шеф от МВР, замесен в СРС-скандала, е махнат от поста

21 Май 2021Обновена
БГНЕС
Бойко Рашков

Служебният премиер Стефан Янев потвърди в интервю за БНТ, че е имало подслушване на опозиционни политици. Според вътрешният министър Бойко Рашков самият Янев е сред тях. "По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", казва Янев пред "Панорама". Но все пак допълва, че "категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите".

По-рано стана ясно, че директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков е преназначен. Това съобщи bTV, като цитира Рашков. "Вътрешна сигурност" е едно от звената, замесени в СРС-скандала, който избухна в четвъртък. Тогава Рашков каза пред "Сега", че пред него Банков е отрекъл поверената му дирекция да се е занимавала с подслушване на политици.

32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от "Вътрешна сигурност", 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Софийската градска прокуратура се самосезирала по публикациите и е възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства. То ще трябва да провери дали Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, ГДБОП и ДАНС са извършили нарушения при прилагането на СРС, съобщи държавното обвинение в петък.

Няколко часа по-късно от Бюрото за контрол на СРС изпратиха отговор на въпросите на "Сега", че на свое извънредно заседание е решило да извърши проверка на всички процедури по искане, разрешаване и прилагане на СРС в Държавна агенция "Технически операции", Държавна агенция "Национална сигурност", Главна дирекция борба с организираната престъпност и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. Ще бъде проверено и за законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена чрез СРС.

ГЕРБ: Това са компромати, които да отвлекат вниманието от произвола на Радев

ГЕРБ, които в последните дни моментално реагираха на всяко твърдение за злоупотреби по време на управлението им, излязоха с позиция по СРС-скандала едва в късния следобед в петък. При това не свика брифинг, а прати кратко съобщение. "Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд. Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство", гласи позицията.

Партията на Бойко Борисов призовава съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, като първоизточник на твърденията, "незабавно да изнесе доказателства за думите си". "Настояваме и за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях", завършва позицията на партията.

 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди късно в четвъртък вечерта пред БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. По негова информация в момента се унищожават материали в ДАНС.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?