Медия без
политическа реклама

ДКСИ потвърди, че Бойко Рашков е с отнет допуск до тайни

Имам достъп като министър, но въпросът е защо това се изнася в медиите чак сега, попита служебният вицепремиер

27 Май 2021Обновена
Бойко Рашков
БГНЕС
Бойко Рашков

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът на служебния вицепремиер по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет, съобщи БНТ и публикува официално писмо на комисията.

ДКСИ обяснява, че Рашков е получил достъп през септември 2016 г. Тогава той беше председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Достъпът му е бил отнет от ДАНС през април 2019 г. Според закона в 3-годишен срок след отнемането съответното лице не може да кандидатства за допуск. Вече са минали две години от отнемането и остава още 1 година до изтичането на този срок.

Според комисията, независимо от това, по закон като министър Рашков получава директно достъп за времето, през което заема поста. Това означава, че не му се прави проучване за надеждност, което е ключово за предоставянето на допуск. Достъпът на министрите до класифицирана информация обаче е само в кръга на тяхната компетентност. Това може да породи проблем, защото при всяко искане на секретна информация - например от ДАНС, разузнаване, военно разузнаване и т.н., ще трябва да се установява дали тя е в кръга на компетентността.

Пред "Сега" ДКСИ уточни, че Рашков е имал достъп до ниво "строго секретно". По закон той се издава за 3-годишен срок, обяснява още комисията. И напомня, че пак по закон няма нужда отнемането да се мотивира и затова ДКСИ не разполага с информация за това. Останалите въпроси на редакцията ДКСИ препраща към ДАНС. "Сега" отправи питания и до агенцията, но все още няма отговори.

ДКСИ препраща към ДАНС за отговора на един ключов въпрос - дали Бойко Рашков е бил уведомен през 2019 г., че достъпът му е отнет.

Вчера пред "Дневник" Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет допускът, но "както се вижда - всичко е възможно". Ако действително Рашков не е бил уведомен, то това със сигурност би било нарушение, тъй като му е отнето правото да обжалва.

В нова проява на Рашков, този път пред Би Ти Ви, той отново не казва в прав текст дали е бил уведомен официално или не за това, че му се отнема допуска.  „Към онзи момент, за който се пише в медиите, аз съм бил завеждащ катедра "Наказателноправни науки" в УНСС. Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация“, казва служебният вътрешен министър. 

Въпросът за допуска на Рашков стана актуален, след като уволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев директно го нападна по този въпрос. "Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано. Секторът за сигурност работи с класифицирана информация", заяви Георгиев.

Днес Рашков коментира и тези думи на вече бившия шеф на ДАНС "Пита се в задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите? Защо този човек обявява този факт, ако е факт, сега, когато аз заемам длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи? Кому е нужно това след няколко години да се изнася в медиите?", попита Рашков. Той допълни, че Георгиев не може да го уязви, защото „е твърде скромен в много отношения“. „Преди да се изказват такива като Димитър Георгиев, добре е да се справят със закона. Поне този текст да бяха научили от Закона за защита на класифицираната информация и когато се изказват, да се изказват компетентно“, заяви Бойко Рашков.

Президентът Румен Радев обяви, че не му е докладвано Бойко Рашков да е с отнет достъп до класифицирана информация. "По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация", коментира той.

НОВА АТАКА

Освободеният от поста директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков стана поредният кадър на ведомството, който атакува Рашков. Банков даде импровизиран брифинг пред МВР болница, където лекува хипертонична криза. Банков бе махнат на 21 май, след разкритията на Атанас Атанасов, че дирекцията му е едно от звената, участвали в подслушването на опозиционни политици. Тогава Рашков каза пред "Сега", че Банков е отрекъл да има подслушване. По информация на "Сега" той не е отстранен заради СРС-скандала, а защото е загубил доверието на министъра по други причини. Но и на новата длъжност запазва възнаграждението си на директор.

Банков бе до Рашков, когато бе обявена акцията по разкрита престъпна група в пловдивското 3-то РПУ.

"Изведнъж той (Бойко Рашков - бел. ред.) получи осенението, че не може да работи с мен. Натискът започна следващия ден след Пловдив. Действията на министър Рашков стигнаха дотам, че да манипулират хора и да задават въпроси за това директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" возил ли е в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е абсолютно невярно твърдение", каза сега Банков. Той обясни, че министърът е бил недоволен, че не е стигнал до върха и е трябвало да предприеме действия по отношение на директора на областна дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. "Аз как мога да стигна, като изфабрикувам доказателствата ли?", попита Банков.

Банков коментира и СРС-скандала. "Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един пиар, който мисля, че в годините вие много добре знаете как стоят нещата. В дирекцията тече проверка. Това е инсинуация. Категорично мога да заявя, че дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР никога не е подслушвала политици и проверките ще докажат това. По повод кампанията за 45-ото Народно събрание сме използвали разследване срещу служители на МВР, но политици - не. Всичко това е докладвано на прокуратурата", каза Банков.

Банков се оплака, че е преназначен да подпомага министъра, като го съветва по въпросите за изборите. "Никой не е искал още от мен да изказвам становище във връзка с изборите. Това звено е звеното за разчистване. Беше ми предложен кабинет, който се намира в ъгъл с много малка светлина, непосредствено до входа на тоалетната", каза той и се закани да търси правата си в съда.

"Не виждам смисъл да коментирам изказване на служител, който вече не се ползва от моето доверие. Аз съм снел доверието си от него по сериозни причини", каза Рашков по адрес на Банков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата