Медия без
политическа реклама

България и Полша подписаха за ремонт на 6 двигателя за МиГ 29

Сделката е за 9,5 млн.евро и ще се изпълнява от полска държавна фирма

11 Авг. 2023
Договорът беше подписан на официална церемония
Министерство на отбраната
Договорът беше подписан на официална церемония

България и Полша официално подписаха договор, според който полска държавна фирма ще ремонтира 6 двигатели за български Миг 29.

Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната. "С цел осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за носене на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70 Министерството на отбраната възложи изпълнението на обществена поръчка с предмет „Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29“ на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.", пише в него.

Договорът беше подписан след проведена обществена поръчка и влязло в сила Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС.

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър. https://twitter. com/BulgariaMod/status/1659478670166065153 По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.

Предмет на ремонтно-възстановителните дейности ще бъдат 6 броя двигатели, като е предвидено за всеки двигател срокът на ремонт да не надхвърля 9 месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.

Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това обявиха от Военновъздушните сили (ВВС) на страницата си във Фейсбук.

Първоначално ремонта трябваше да е с изпълнител "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, която е собственост на МО.  Подизпълнител пък трябваше да е украинският завод "Мотор" е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ беше за близо 15,5 млн. лв. без мито и ДДС. "Терем" беше избрана, защото офертата ѝ е значително по-ниска от втората компания поканена да участва в търга. Това е полската държавна фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била договорена с полската компания е 18.68 млн. лв. без мито и ДДС.

По-късно "Терем" се отказаха от сделката и полската фирма остана единствената, която може да изпълни поръчката.

САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.

Само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче се счита, че е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват за бойни дужерства закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

 

Ключови думи:

Полша, двигатели, МиГ-29

Още по темата