Медия без
политическа реклама

МиГ-29 с монтирани два полски двигателя влезе в действие

Двама майори извършиха тестови полет и обявиха машината за годна

01 Юни 2023
Български МиГ-29 с полски двигатели
ВВС Фейсбук
Български МиГ-29 с полски двигатели

Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това обявиха от Военновъздушните сили (ВВС) на страницата си във Фейсбук.

"Беше извършен успешен тестови полет на самолет МиГ-29УБ с регистрационен знак 14, на който бяха монтирани двата двигателя, закупени от Република Полша. Майор Иларион Иларионов и майор Митьо Митев изпълниха полет за проверка на работата на самолетните системи и двигателите в целия височинно-скоростен диапазон на самолета, при което отклонения от техническите изисквания не бяха констатирани", пишат от ВВС.

Оттам се хвалят и, че "в резултат на това е възстановена летателната годност на още един самолет МиГ-29 за нуждите на българските Военновъздушни сили". 

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър. https://twitter. com/BulgariaMod/status/1659478670166065153 По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.

През февруари т.г. стана ясно, че страната ни е получила първия двигател за МиГ-29 от Полша. Тогава военният министър Димитър Стоянов обяви, че има договорка между Варшава и София за доставка на два двигателя. "Единият го приехме без забележки, а другият има нужда от допълнителни поправки", посочи тогава министърът. Очевидно сега е приет и вторият двигател. Двата двигателя обаче са достатъчно за удължаване на срока на годност само на един изтребител.

Само преди седмица, Стоянов обяви, че САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Той обяви, че това е посочено в писмо от американските Военновъздушните сили.

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=575011331480816&set=a.238619338453352

 

Министърът добави, че ведомството работи за удължаване на живота на МиГ-29. Той обаче не конкретизира по какъв начин и докога ще може да става това, след като само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

Ключови думи:

МиГ-29, Полша, двигатели

Още по темата