Медия без
политическа реклама

„Булгаргаз“ предяви нов милионен иск срещу ТЕЦ-а на Доган

Премахнат е павилион на охраната на почетния председател на ДПС край сарая в "Росенец"

10 Ноем. 2023Обновена
ТЕЦ Варна
ТЕЦ Варна
ТЕЦ Варна

Държавната „Булгаргаз“ е завела ново дело срещу „ТЕЦ Варна“, този път с иск за 3 млн.лв. Това става ясно от публикация на "Бърд" във Фейсбук.

Топлоцентралата, която е под контрола на завърналия се наскоро в оперативната политика, а и иначе почетен председател на ДПС Ахмед Доган и дълги години бе обгрижвана от правителствата на Бойко Борисов.

Справка на "Сега" в регистрите на Варненския окръжен съд показа, че търговското дело е обраувано по иска на Булгарга още през август т.г. То е с иск за 3 027 681.03 лв По делото има 4 акта на съда, от които става ясно, че то още не е почнало да се гледа по същество. Последният акт е рапореждане на съда от края на октоври, от което става ясно, че ищецът е уточнил искането и е внесъл държавната такса от 136 344.91 лв. Даден е срок на ответника да възрази срещу иска, да даде своите становища и да посочи лице в седалището на Окръжен съд - Варна в гр.Варна, на което да се връчват съобщенията.

Булгаргаз" е спечелил делото, което заведе срещу ТЕЦ "Варна" за доставен, но неплатен природен газ по едногодишен договор, влязъл в сила от 1 януари 2022 г. Това става ясно от решение на Окръжния съд Варна от днес, съобщи "Офнюз".

"СЕГА" припоня:

Новото дело идва на фона на предишно дело, което „Булгаргаз“ вече спечели. Окръжният съд във Варна разпореди преди време да се издаде изпълнителен лист в полза на държавното дружество, с което то да си събере 35 540 900 лв. от „ТЕЦ Варна“. Преди това газовото дружество спечели съдебен спор за въпросната сума.

Окръжният съд във Варна е разпоредил да се издаде изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз" ЕАД, с който държавното дружество да си събере 35 540 900 лв. от "ТЕЦ Варна" ЕАД. Това става ясно от акт на съда, качен в деловодните му регистри, с който и "Сега" се запозна.

Решението на съда във Варна беше постановено лятото и не беше обжалвано от теца. Така решението е вече в сила и на 19 октомври съдия Десислава Жекова разпорежда издаването на изпълнителния лист.

„„Булгаргаз“ търсеше 36 526 308 лв. и още 986 615 лв., но съдът отхвърли претенцията над 35,5 млн. лв., както и искането за неустойки.

В средата на януари, броени дни след изтичането на договора на теца с „Булгаргаз“, от "Продължаваме промяната" подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Тогава се разбра, че през 2022 г. "ТЕЦ Варна" цели месеци не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионен дълг.

В сигнала си ПП посочват, че "Булгаргаз" е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ Варна" дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като "студен резерв" или на производство на електроенергия за балансиране на системата.

За задълженията на ТЕЦ Варна за използвани, но незаплатени количества природен газ, се разбра за първи път в края на 2021 г., когато тогавашното ръководство на "Булгаргаз" спря доставките и запорира сметки на централата. Тогава цитираният дълг бе на стойност 25 млн. лв.

Премахнат е павилион на охраната на Доган край сарая в "Росенец"

Незаконен метален павилион, служещ за охранителен пост, на летния сарай на председателя на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец", е премахнат в петък. Това се разбра от съобщение на областната управа в Бургас.

Този ход идва след няколко неуспешни опита да бъде избран изпълнител за премахване на няколко незаконни постройки в морското имение чрез обществена поръчка.

Настоящият областен управител на Бургас Пламен Янев най-после е успял да намери изпълнител, като това е станало с директно възлагане. Законът за обществените поръчки дава такава възможност, ако дейностите са до 50 000 лв. без ДДС.

Две фирми са заявили участие в обществената поръчка за събарянето на незаконните сгради до сарая на Ахмед Доган в парк "Росенец". Предстои комисия да разгледа предложенията им и, ако е нужно, да ги върне за корекции, съобщиха от областната управа в Бургас за "Сега".

От областната администрация не разкриват името на осмелилия се да премахне незаконния охранителен павилион.

Пламен Янев коментира, че промяната в обществото стартира от промяна в институциите и начина, по който са ръководени.

"Смятам, че всичките ми действията по този казус ясно показват реален стремеж към изпълнение на функциите ми на областен управител. Всеки служител в институция е длъжен да използва всички законови възможности за постигане на крайната цел - законност в държавата", казва Пламен Янев, цитиран от пресцентъра си.

Последвайте ни и в google news бутон