Медия без
политическа реклама

Двама се осмелиха да съборят незаконните сгради от сарая на Доган

Най-накрая се явиха кандидати в обществената поръчка на област Бургас

23 Окт. 2023
БГНЕС

Две фирми са заявили участие в обществената поръчка за събарянето на незаконните сгради до сарая на Ахмед Доган в парк "Росенец". Предстои комисия да разгледа предложенията им и, ако е нужно, да ги върне за корекции, съобщиха от областната управа в Бургас за "Сега".

Поръчката е на стойност 138 685 лв. без ДДС. Цената нарасна няколко пъти, откакто за пръв път беше обявен конкурс. В началото на 2021 г. областната администрация Бургас предложи за събарянето им 68 200 лв., като стойността бе изчислена от бургаската общинска фирма "Чистота" ЕООД. Нито една оферта не постъпи, въпреки даденото допълнително време на потенциалните кандидати.

Сега областният управител Пламен Янев отправи покани към три общински - "Чистота" ЕООД, "Бургасинвест" ООД и "Благоустройствени строежи" ЕООД, и две частни фирми. Нито една от тях обаче не се е отзовала на поканата да участва в обществената поръчка. Вместо тях предложенията са направили дружествата "Трансметал" ЕООД и "Дивато" ЕООД. Велинградската строителна фирма "Трансметал" предлага да събори незаконните постройки - триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, за 130 413 лв. без ДДС. Фирмата "Дивато", която е регистрирана в Китен, пък иска 131 260 лв.

Странни жалби в Комисията за защита на конкуренцията блокират процедурата по събарянето на незаконните постройки в в лесопарк Росенец до сарая на Ахмед Доган. За това съобщи bird. bg във Фейсбук. Фирмите "Иклима тех" ЕООД и "Спарк лайф" ЕООД са подали жалби на 10 и 9 октомври.

След гражданските протести през 2020 г., провокирани от държавната охрана на Доган, която изхвърли съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов от плажа при опит да слезе с лодка там, общината назначи проверка. Тя доказа, че двете сгради в държавните терени са незаконни. Процедурни хватки пък все още бавят разрушаването на незаконната кейова стена пред имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Въпреки че още през юни 2022 г. е констатирано, че удължаването на кея пред сарая е извършено незаконно, все още не е задействана процедура по премахването на строежа. Причината е местоположението и размера на съоръжението, посочиха от РДНСК в Бургас. Заключението за незаконно строителство на пристана е направено на базата на серия отсъстващи документи. За обекта, изграден от фирма  "Хермес Солар", няма представен одобрен проект, няма издадено разрешение за строеж, няма протокол за определяне на строителна площадка. Не е определена и строителна линия и ниво, не е представена заповедна книга. Представен е само подробен устройствен план, одобрен със заповед на зам.-министър на МРРБ през 2019 г. С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

сарай, Доган, Росенец

Още по темата