Медия без
политическа реклама

Странни жалби опитват да блокират събарянето на сгради от сарая на Доган

Две неизвестни дружества атакуват процедурата в интересен синхрон

13 Окт. 2023Обновена
След гражданските протести през 2020 г., провокирани от държавната охрана на Доган, която изхвърли съпредседателя на ДБ Христо Иванов от плажа при опит да слезе с лодка там, общината назначи проверка. Тя доказа, че двете сгради в държавните терени са незаконни, но не установи кой ги е вдигнал там. При това положение, според нормативните изисквания, премахването на постройките трябва да се организира от държавата.
БГНЕС
След гражданските протести през 2020 г., провокирани от държавната охрана на Доган, която изхвърли съпредседателя на ДБ Христо Иванов от плажа при опит да слезе с лодка там, общината назначи проверка. Тя доказа, че двете сгради в държавните терени са незаконни, но не установи кой ги е вдигнал там. При това положение, според нормативните изисквания, премахването на постройките трябва да се организира от държавата.

Странни жалби в Комисията за защита на конкуренцията блокират процедурата по събарянето на незаконните постройки в в лесопарк Росенец до сарая на Ахмед Доган. За това съобщи bird.bg във Фейсбук.

Фирмите "Иклима тех" ЕООД и "Спарк лайф" ЕООД са подали жалби на 10 и 9 октомври. На 11 октомври КЗК е образувала производства по тях, видя и "Сега" в регистъра на комисията. Жалбите са срещу поканата от 3 октомври на областния управител на Бургас към три дружества за премахване на незаконен строеж "Триетажна масивна сграда" и незаконен преместваем за охрана обект, намиращи се в местността Отманли на лесопарк Росенец.

До поканата се стигна, след като се оказа, че нито една фирма не иска да участва в обществената поръчка за 68 200 лв. за премахването на незаконните постройки. 

Сега стойността на поръчката е увеличена два пъти и половина до 166 422  с ДДС. Областният управител Пламен Янев отправи покани към три общински - "Чистота" ЕООД, "Бургасинвест" ООД и "Благоустройствени строежи" ЕООД. Покана е изпратена и до две частни строителни фирми, които са проявили интерес към обществената поръчка, но не са подали документи за участие в нея.

Областният управител на Бургас Пламен Янев разказа пред "Сега", че двете дружества не са му известни, а жалбите им са странно идентични и подадени в синхрон. Като във втората е направено и искане за спиране на процедурата. По думите им аргументите на двете фирми са изсмукани от пръстите и нямат правно основание. Става така, че дружествата не са кандидатствали, а обжалват. Според него КЗК би трябвало да остави жалбите им без разглеждане и ако ги допусне, това би създало опасен прецедент. Един от аргументите на дружествата например е, че областната управа нарочно е обявила цена на поръчката под тази, която по закон допуска обжалване. Така се ограничавали правата на двете фирми.

Янев коментира още, че засега е планирано процедурата да продължи в предвидените срокове, освен, разбира се, ако КЗК не се произнесе в полза на някое от дружествата. Тогава вероятно ще се наложи да бъде открита нова процедура.

"Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за "завладяна държава", затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи", коментира Янев преди дни, когато бяха пратени поканите. Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи. "Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела", допълни областният управител.

Според bird.bg двете фирми, които са атакували поканата на Янев, никога и по никакъв начин не са участвали в обществените поръчки, обявявани за събарянето на незаконните постройки. Те не фигурират и сред фирмите, поканени от областния управител на Бургас. Крайният срок на тази покана е 17 октомври, но жалбите в КЗК вероятно ще възпрепятстват процедурата.

Едноличен собственик на "Спарк Лайф" е Николай Тилов. Той е собственик и на няколко други фирми, сред които "Ади Консулт", която е изпълнявала обществени поръчки за малки суми и е получила скромна субсидия от Държавен фонд "Земеделие" за реконструкция на спортен клуб по борба в село Селановци. Тилов е продал дела си във фирмата няколко месеца преди тя да задлъжнее към НАП с 40 000 лв., пишат от bird.bg, които не се успели да се свържат с Тилов.

Едноличен собственик на "Иклима Тех" е Ивелина Георгиева, която няма други фирми на свое име. Това дружество е регистрирано във Варна. "В момента съм възпрепятствана, но има хора, които се занимават с това", е казала Георгиева на bird.bg и е прехвърлила топката към Жеко Ненков. Неговият коментар е, че всичко е описано подробно в жалбите до КЗК.

От КЗК обясниха пред "Сега", че не могат да предоставят информация, докато комисията няма финален акт по случая.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата