Медия без
политическа реклама

Държавата преговаря с "Лукойл" за нефтобазите на "Росенец"

Няма да има трусове с цените на дизела и бензина, увери министър Гвоздейков

24 Авг. 2023Обновена
На "Росенец" всичко е спокойно, увери министър Гвоздейков
На "Росенец" всичко е спокойно, увери министър Гвоздейков

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков провери лично как върви предаването на щафетата за петролния терминал "Росенец" край Бургас. По силата на решение на Народното събрание отпреди месец досегашният концесионер "Лукойл Нефтохим" трябва да върне стопанисването на порта в ръцете на държавата. Операцията по прехвърлянето е безпрецедентна за България и отнема време. 

Днес министър Гвоздейков обяви, че формално смяната е приключила и на мястото на "Лукойл Нефтохим" като оператор на "Росенец" вече е вписано държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Проверка в онлайн регистъра на пристанищните оператори обаче показа, че в електронния формат това още не е отразено - последната актуализация там е отпреди половин месец. 

Транспортният министър за пореден път коментира пред медиите, че развалянето на концесията за петролния терминал няма да доведе до финансови щети за България - неустойки, компенсации и прочее. Договорът с бургаския нефтохим, чийто краен мажоритарен собственик е руската "ЛУКойл", се прекратява като част от санкционните мерки срещу Русия заради агресията й в Украйна и се основава на нашето и европейското законодателство, поясни Гвоздейков. Той обаче не отрече, че вече бившият концесионер може да предяви претенции пред съд или пред арбитраж. "Тяхно право е да си търсят правата по съответния ред. Ние изпълняваме правилата и закона и нищо повече", категоричен бе министърът.

"Няма да има сътресения с цената на горивата", увери Гвоздейков, като поясни, че всичко зависи от борсовите котировки на нефта и петролните продукти и промяната на оператора на порт "Росенец" няма да повлияе. 


Нерешен въпрос

Транспортният министър съобщи още, че в момента текат преговори с "Лукойл" за съвместно ползване на складовата база на пристанището, която има статут на данъчен склад. До дни се очаква да се постигне споразумение и по този въпрос, към момента всичко върви гладко и в добър диалог", сподели впечатленията си Гвоздейков. Той добави, че в следващите месеци ще бъде направен анализ с участието на службите за сигурност,  митниците и НАП "във връзка със сигурността на обекта", 


По-рано

На 11 август правителството взе решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ за прекратяването на 35-годишния договора за концесия върху пристанищен терминал „Росенец“. Тази стъпка бе в изпълнение на гласуваната на 21 юли от парламента промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Дни след решението на НС, на 4 август, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе законно ли е развалянето на договора. 

 

Лека-полека

Подготвя се график за поетапен преход на бургаската рафинерия към неруски петрол, съобщи в късния следобед пресслужбата на правителството.

Днес е имало заседание на съвета по сигурността към Министерския съвет, на което са обсъждани възможните рискове при предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. В тази връзка ще бъде създадена експертна работна група, която ще координира действията на държавата за осигуряване на плавен преход към преработката на неруски петрол, вкл. чрез изготвяне на конкретен времеви график.

Възможните проблеми са очертани в анализи и доклади на министерствата на икономиката, финансите и транспорта, на ДАНС, агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Членовете на Съвета по сигурността са формулирали конкретни мерки за намаляване на рисковете, които ще бъдат предложени за обсъждане на Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание.

"В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и Движението за права и свободи внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване", припомня пресслужбата на МС. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата