Медия без
политическа реклама

БДЖ пуска новите германски вагони по линиите до морето (ГАЛЕРИЯ)

Първите 19 пристигнаха, очакват се още 57, съобщиха от транспортното министерство

23 Май 2024Обновена
Министерство на транспорта

Първите 19 модернизирани пътнически вагона, които БДЖ купи от германската компания „Дойче Бан“, пристигнаха днес и ще бъдат пуснати в експлоатация до средата на юни, съобщи транспортното министерство.

Министър Георги Гвоздейков обясни, че вагоните ще се движат по най- дългите направления - София-Бургас и София-Варна, като към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Цената на един вагон е 400 000 лв., като е за общо 76 вагона, т.е. сделката е на обща стойност 30,4 млв. лв. От БДЖ твърдят, че очакват през юни да бъдат доставени и оставащите 57, за да може да бъдат пуснати в експлоатация за летния сезон.

„Много по-скъпо излиза на БДЖ да ремонтира един вагон от своя наличен парк. Но най-важното е, че с вложените средства в ремонта на такъв вагон, не можем да постигнем качеството на подвижния състав, който идва от Германия“, заяви Гвоздейков.

Всеки от вагоните има 80 седящи места, а максимална скорост на движение до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт. Във вагоните няма купета, те са с отворено пространство и са оборудвани с климатици и информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 са разполагат с ергономични седалки. Имат също и контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

ЧЕТИРИ ОФЕРТИ ЗА НОВИ 35 МОТРИСИ

Междувременно от министерството на транспорта съобщиха в сряда, че четири компании са подали оферти за доставка на 35 мотриси  с по минимум 200 седящи места и скорост на движение от над 160 км/ч. - мегасделка за 1.1 млрд. лв., която ще бъде финансирана с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

Офертите за доставката на мотрисите са от чешката Škoda, френската Alstom и полските компании PESA и Stadler Polska. "Предстои в кратки срокове назначената комисия да разгледа офертите и да проведе преговорите с компаниите", добавят от ведомството.

Процедурата за доставка на 35 едноетажни мотрисни влака беше открита в началото на годината, когато се явиха двама участници, но представените техническите спецификации не отговаряха на заложените изисквания. Затова с решение на министър Георги Гвоздейков ведомството реши да покани широк кръг участници за договаряне без предварително обявление.

Още по темата