Медия без
политическа реклама

Свързан със сарая на Доган иска още 35 декара от Росенец

Областният управител на Бургас обжалва, тъй като в границите на имота попада и морето

06 Март 2024
В синьо е ивицата, за която претендира дружеството
Областна управа Бургас
В синьо е ивицата, за която претендира дружеството

Дружеството "Стрейтлайн" ЕАД, което е проектант на летния сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е поискало да бъде вписано като съсобственик в държавен терен в лесопарк "Росенец" с площ малко над 35 дка. Това съобщиха от Областната администрация в Бургас. Става дума за имот, който представлява дълга ивица, минаваща непосредствено покрай морето и която опира точно до т.нар. Догансарай.

Дружеството, което е на архитекта на сарая Калин Тихолов, е бивш собственик на два съседни поземлени имота с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м., посочват още от управата.

Областният управител на Бургас Пламен Янев обаче обжалва това искане за вписване на 35-те декара, тъй като в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. Освен това областната управа твърди, че "действащата кадастрална карта очевидно не отразява коректно границата на морския бряг".

Две фирми са заявили участие в обществената поръчка за събарянето на незаконните сгради до сарая на Ахмед Доган в парк "Росенец". Предстои комисия да разгледа предложенията им и, ако е нужно, да ги върне за корекции, съобщиха от областната управа в Бургас за "Сега".

В държавния имот също така е реализирано и строителство без одобрени строителни книжа и разрешения - триетажна масивна сграда, както и монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда. Височината на стената е около 6,50 м и гранични с морския бряг. Функцията й е за стабилизиране и брегоукрепване на двата частни имоти, понастоящем собственост на Хермес Солар ООД,  твърди още областната управа. 

Оттам добавят, че при изграждането на подпорната стена, същата обаче не е позиционирана правилно и е изпълнена в съседния държавен имот, като при извършване на проверка от компетентните органи не е установено наличие на регистрирано активно свлачище или силна ерозия на морския бряг, което да налага изпълнението на укрепителната стена.

Започна разрушаването на сграда пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка Росенец, съобщи bTV. Постройката беше обявена за незаконна от Върховния административен съд през април. Тя е почти разрушена вече, останал е само бетонният фундамент.

Пред БТА Пламен Янчев посочва, че поради абразивни процеси е нужно ново заснемане на границите на терена. Спор има и около процедурата по събарянето на установеното незаконно строителство в част от терена. "Ние сме възразили срещу това желание на дружеството пред Агенцията по кадастъра. През годините държавата не е защитила интересите си в района на Росенец, така че очаквам една дълга съдебна процедура по този казус", каза той.

Спорът на областната управа и фирмите около Доган за незаконните постройки продължават. "През годините държавата не е защитила интересите си в района на Росенец, така че очаквам една дълга съдебна процедура по този казус", коментира още Янев.

Летния сарай на Доган стана скандално известен през 2020 г., когато с гумена лодка до плажа пред него стигна председателят на "Демократична България" Христо Иванов, който имаше сблъсък с охранители от НСО. Последва вълна от протести в цялата страна, чийто успех бе включването на плажа в кадастралната карта като плаж държавна обществена собственост. Преди това той беше земеделска земя.

Освен полусъборената двуетажна постройка още две сгради бяха констатирани като незаконни - едно малко бунгало, което се използва от охраната, и 3-етажна постройка. Областната управа обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който трябваше да ги събори, но нямаше желаещи. После се намериха двама желаещи, но така и не става ясно какво е направено.

Отделно Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри нарушения и в удължаването на кейовата стена на пристанището.

Откриха и незаконни постройки около сараите и в лесопарка.

Процедурни хватки бавят разрушаването на незаконната кейова стена пред имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец. Това става ясно от отговор на регионалния министър Андрей Цеков на въпрос от депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

сарай, Доган, Росенец

Още по темата