Медия без
политическа реклама

Кабинетът се разграничи от депутатите за бързия отказ от руски нефт

ДАНС и разузнаването са докладвали има ли рискове за работата на "Лукойл Нефтохим" и за скок на цените

21 Авг. 2023
Три министерства и спецслужбите са представили анализи за възможните рискове при пресрочен отказ от руски петрол.
МС
Три министерства и спецслужбите са представили анализи за възможните рискове при пресрочен отказ от руски петрол.

Какво ще се случи, ако България се откаже предсрочно от вноса на руски петрол за бургаския нефтохим? Този въпрос е бил обсъден на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет с участието на спецслужбиге. 

Страната ни получи изключение от петролното ембарго, което ЕС наложи на Русия, до 2024 г., но точно преди лятната ваканция депутати от различни партии настояха да не чакаме крайния срок и веднага да прекратим вноса на руски нефт по Черно море за "Лукойл Нефтохим Бургас". Още тогава вицепремиерът Асен Василев предупреди, че темата е сложна, деликатна и не бива да се взимат прибързани решения.  

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено, като се изготви доклад как да стане.  Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред депутатите от бюджетната комисия.

За свикването на Съвета по сигурност съобщи пресслужбата на МС в понеделник следобед. "Бяха обсъдени потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“, гласи прессъобщението. По темата са били представени доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и на „Военно разузнаване“.

В средата на 2022 г. ЕК разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ внесе предложение за неговото предсрочно прекратяване, припомнят от МС. Какви са възможните ефекти и рискове от предрочен отказ от изключението - от правителствената пресслужбата не дават никаква информация. Става ясно само, че решения, основаващи се на представените анализи, ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността и ще бъдат предложени на правителството.

Рафинерията може да преработва различни сортове петрол, макар че някои "експерти" упорито се опитват да внушават обратното. Всъщност най-важният въпрос е за цената - заради санкциите руският "Уралс" се продава с големи отстъпки. Освен това, ако се доставя друг суров петрол, превозът може да се оскъпи заради транспортни такси и затруднена логистика. 

За незабавна раздяла с руския нефт най-напорист бе депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. А малко преди парламентът да излезе в лятна почивка, неговото предложение събра разноцветна коалиция, включваща ПП, ДБ и ДПС.  

България ще отмени договорената с ЕС дерогация до 2024 г. която й позволяваше да продължи вноса на руски петрол, въпреки че повечето страни-членки на съюза се отказаха от него.

Сега става ясно за пореден път, че правителството не одобрява спешаването и ще следва призива на Асен Василев "да бързаме бавно".

В късния следобед пресслужбата на МС пусна специално "уточнение", че вносители на предложението за предсрочно прекратяване на дерогацията са народни представители от „ГЕРБ-СДС", "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Движение за права и свободи".

 

Напредък

Междувременно Министерството на транспорта обяви, че процедурата по развалянето на концесията на "Лукойл Нефтохим" за пристанище "Росенец" напредва. В ход са разговори за прехвърляне на оперативния контрол над порта към държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). 

Прекратяването на 35-годишната концесия, предоставена на "Лукойл Нефтохим" през далечната 2011 г., се основава на промени в Закона за прилагане на ограничителните мерки срещу Русия заради агресията й в Украйна. Те бяха гласувани експресно от Народното събрание преди лятната ваканция.

На 11 август кабинетът "Денков" реши да започне процедура за прекратяване на концесионния договор за терминал "Росенец", който е част от големия бургаски пристанищен комплекс с национално значение. .

"Изпълнителна агенция "Морска администрация" е издала заповед за заличаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписано държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", която ще извършва пристанищните услуги на терминала", съобщават от транспорното министерство.

В края на първия ден от работната седмица "Лукойл Нефтохим" все още фигурираше в регистъра като стопанин на "Росенец". Компанията е под №11 в списъка на пристанищните оператори, който включва 55 фирми концесионери, вкл. на рибарски и яхтени портове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата