Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите ще спрат доставките и преработката на руски петрол

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заедно внесоха законопроект за отмяна на дерогацията

29 Юли 2023
БГНЕС
Сред вносителите на предложението са Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Христо Иванов от ПП-ДБ.

България ще отмени договорената с ЕС дерогация до 2024 г., която й позволяваше да продължи вноса на руски петрол, въпреки че повечето страни-членки на съюза се отказаха от него. Това ще стане с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха внесени снощи от парламентарното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Според предложенията България трябва да отмени изключението за използване на руски петрол до един месец след влизането на закона в сила, поясниха от пресцентъра на десницата. Депутатите все пак оставят възможност този срок да бъде удължен, ако Съветът по сигурността на Министерски съвет прецени, че е недостатъчен. Тогава правителството трябва да предложи друг срок, който да бъде одобрен от парламента. Целта на тази възможност е да не се предизвика криза в доставките на петролни продукти, казват десните.

Вчера законодателното предложение коментира и шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. По неговата прогноза, отмяната на дерогацията ще се случи в края на октомври, тъй като законопроектът се очаква да бъде одобрен до края на септември, а след това ще се задейства едномесечният срок за прилагането му от правителството. Той уточни, че този срок е бил поискан от ПП.

Добрев отхвърли твърденията, че рафинерията на „Лукойл“ може да работи само с руски петрол. Според него няма доказателство, че не може да бъде преработвана и суровина от други източници. „Достатъчно бяхме толерантни към „Лукойл“. След като няма никаква полза за българските граждани, няма смисъл от дерогацията“, заяви депутатът, цитиран от БГНЕС.

ОСОБЕН УПРАВИТЕЛ

Със същия законопроект се правят промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. По-конкретно, променя се процедурата по назначаване на особен търговски управител, ако се установят обстоятелства, които застрашават националната сигурност или засягат международни ограничителни мерки. Особеният търговски управител ще се назначава от Народното събрание, първоначално за 6 месеца, по предложение на правителството. Това става до 2 седмици, след като предложението е направено.

“Предлагаме назначаването на особен търговски управител, който да е отговорен пред и контролиран от Народното събрание. Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат отчитани и приемани от Комисията по икономическа политика и иновации”, се казва в мотивите на вносителите.

Още по темата