Медия без
политическа реклама

Няма кой да събори незаконните сгради от сарая на Доган

Стойността на поръчката е увеличена над два пъти

04 Окт. 2023
Процедурни хватки пък бавят събарянето на кея пред сарая на Доган
Процедурни хватки пък бавят събарянето на кея пред сарая на Доган

Областната управа на Бургас все още не успява да намери желаещи да съборят незаконните сгради в лесопарк Росенец до сарая на Доган. Става въпрос за премахването на неизползваеми триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на община Бургас.

В началото на 2021 г. областната администрация Бургас обяви обществена поръчка за събарянето им срещу 68 200 лв., като стойността ѝ бе изчислена от бургаската общинска фирма "Чистота" ЕООД. Нито една оферта не постъпи, въпреки даденото допълнително време на потенциалните кандидати.

Сега стойността на поръчката е увеличена два пъти и половина до 166 422  с ДДС. Областният управител на Бургаска област Пламен Янев отправи покани към три общински - „Чистота“ ЕООД, „Бургасинвест“ ООД и „Благоустройствени строежи“ ЕООД. Покана е изпратена и до две частни строителни фирми, които са проявили интерес към обществената поръчка, но не са подали документи за участие в нея.

Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за „завладяна държава“, затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи“, коментира Пламен Янев. Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи. „Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела“, допълни областният управител.

"Сега" припомня, че след гражданските протести през 2020 г., провокирани от държавната охрана на Доган, която изхвърли съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов от плажа при опит да слезе с лодка там, общината назначи проверка. Тя доказа, че двете сгради в държавните терени са незаконни, но установи кой ги е вдигнал там. При това положение, според нормативните изисквания, премахването на постройките трябва да се организира от държавата.

Процедурни хватки бавят разрушаването на незаконната кейова стена пред имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец. Това става ясно от отговор на регионалния министър Андрей Цеков на въпрос от депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Доган, сарай, Росенец

Още по темата