Медия без
политическа реклама

Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

ВАС отмени заповедта за премахване на постройката

22 Ноем. 2022
БГНЕС

Върховния административен съд окончателно отмени заповедта на зам.-кмета на община Бургас, според която трябва да бъде съборена голямата оранжерия до имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк "Росенец", съобщи "Дневник". Това стана по жалба на фирмата "Хермес Солар", която се води автор на строежа.

В решението на тричленния съдебен състав се казва, че в заповедта за премахване на незаконните постройки, подписана от зам.-кмета на Бургас по "Строителство, инвестиции и регионално развитие", не са описани достатъчно детайлно и ясно кои точно незаконни постройки и с каква площ трябва да бъдат отстранени като незаконни. По делото са изготвени експертизи, които установяват какво представлява постройката - нареденият за премахване строеж е сглобяема постройка с три свързани части - А, Б и В от метална конструкция с различни размери. Общата площ на трите части е 912 кв.м.

Според съда обаче описаният в заповедта строеж не е индивидуализиран в достатъчна степен, което възпрепятства възможността за надлежен съдебен контрол на заповедта и съответствието й с приложимите законови разпоредби. В разпоредителната част на заповедта е наредено премахването на незаконен строеж "оранжерия с приблизителна площ 500 кв.м".

"Доколкото в заповедта е наредено премахване на "оранжерия" с площ, неотговаряща на измерената при проверката на вещото лице, и предвид липсата на конкретизация в акта, то правилно съдът приема, че издадената заповед не съдържа точно и ясно индивидуализиране на наредения за премахване обект, което обосновава извод за нейната незаконосъобразност", посочва ВАС, като коментира и решението на предходната инстанция.

И посочва, че според административно-процесуалния кодекс издателят на акта трябва да докаже убедително основанията за издаването на заповедта, което в случая не е направено. "Крайният извод на административния съд, че заповедта на зам.-кмета по "Строителство, инвестиции и регионално развитие" на община Бургас е незаконосъобразна и следва да се отмени, е правилен", решават върховните магистрати.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През декември 2020 г. ресорният зам.-кмет на Бургас нареди на дружеството да премахне незаконната оранжерия. В мотивите на заповедта за премахване е посочено, че няма данни за годината на построяване, както и че строежът е направен без одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Бургаският съд допуска техническа експертиза, според която оранжерията е преместваем обект, поставена е без да има трайна връзка с терена, монтирана е на място от предварително подготвени в работилница конструктивни елементи, свързани с болтова връзка, като стоманобетоновият фундаментен елемент може лесно да се демонтира и да се възстанови първоначалния вид на терена.

"Сега" припомня, че през април ВАС окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена. Въпреки че преди повече от година още две от постройките към сарая на Доган бяха обявени за незаконни и след в сила съдебно решение трябва да бъдат съборени, все още не може да се намери фирма, която да извърши тази дейност. Тъй като сградите се намират на държавна земя, а авторът на строителството остана неизвестен, събарянето им ще бъде платено от данъкоплатците.

Върховният административен съд окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена, съобщи "Медияпул".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата